Historisk arkiv

Verdiskaping i landbruket i Oppland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

5600 personer var sysselsatt i primærjordbruket i Oppland i 2010 – nesten 7 prosent av total sysselsetting, viser en kartlegging fra Fylkesmannen i Oppland.

5600 personer var sysselsatt i primærjordbruket i Oppland i 2010 – nesten 7 prosent av total sysselsetting, viser en kartlegging fra Fylkesmannen i Oppland. 

Kartleggingen dokumenterer at landbruk og landbruksbasert virksomhet er en av bærebjelkene for Oppland i økonomisk forstand. Økt matproduksjon innebærer at det er behov for alle som vil være matprodusenter i Oppland. 

Forside NILF-rapport: Veriskaping i landbruk og landbruksbasert virksomhet i Oppland

- Tallene viser at landbruket er viktig for kommunene og lokalsamfunnene i Oppland. Landbruk og matproduksjon er en viktig næringskjede – faktisk den viktigste heldekkende næringskjeden på land, påpeker landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. 

- Vi trenger ei sterk næring som kan utvikle seg videre basert på førsteklasses kunnskap og kompetanse. Landbruksnæringa er en av morgendagens næringer, sier Vedum. 

Sysselsetting
Primærlandbruket i Oppland sysselsatte i 2010 omlag 5.600 personer. Dette tilsvarer nærmere 7 prosent av sysselsettingen i Oppland. Medregnet ringvirkninger gir primærnæringene grunnlag for 12.000 sysselsatte, eller 14 prosent av sysselsettingen i fylket. 

Verdiskaping
Verdiskapingen samlet for primærlandbruket utgjør 2,3 milliarder kroner årlig, fordelt på i underkant av 1,5 milliarder kroner i jordbruket, nesten 0,5 milliarder kroner i skogbruket og i underkant av 0,4 milliarder kroner i tilleggsnæringer. Mer enn 50 prosent av brukene driver med tilleggsnæringer, som gir et ikke ubetydelig bidrag til verdiskapingen. 

Om rapporten
Sysselsetting og verdiskaping i landbruket i Oppland med ringvirkninger er grundig kartlagt i en rapport laget av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF), Østlandsforskning og Trøndelag  FoU (Forskning og Utvikling).