Historisk arkiv

Dårlig drenert jord gir økte lystgassutslipp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Nitrogengjødsling kombinert med høy fuktighet, blant annet på grunn av utilstrekkelig drenering av jorden, gir økte utslipp av lystgass fra landbruksarealer. Det viser forskningsresultater fra Bioforsk.

Lystgass, eller N2O, regnes som én av de farligste klimagassene. Den har en potensiell oppvarmingskraft som er 300 gangere høyere enn det som er tilfellet for karbondioksid. For å unngå alvorlige miljøproblemer er det derfor viktig å få redusert utslippene betraktelig.

I dag står landbruket for over halvparten av lystgassutslippene i Norge. Det er mange faktorer som spiller inn på mengden lystgass som frigjøres fra jord, men særlig jordens vann- og nitrogeninnhold har stor innvirkning på utslippene.

For å finne ut om tilfredsstillende drenert jord slipper ut mindre lystgass enn dårlig drenert jord, har Bioforsk de siste tre årene foretatt målinger fra områder med ulik dreneringstilstand. Resultatene fra prosjektet er klare: I vekstsesongen har jord fra dårlige og utilstrekkelige drenerte felt betraktelig høyere lystgasstap per kvadratmeter og time, enn jord fra moderat godt drenerte felt.

Plogfurer og spirende åker.
Nitrogengjødsling kombinert med høy fuktighet, blant annet på grunn av utilstrekkelig drenering av jorden, gir økte utslipp av lystgass fra landbruksarealer. (Foto: © Øyvind Antonsen/Samfoto)