Historisk arkiv

Enklere og mer fleksibel delingsbestemmelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet sendte 25. januar 2013 på høring, et forslag om å forenkle reglene om deling av landbrukseiendom. Departementet legger opp til en fleksibel delingsbestemmelse som i større grad åpner opp for skjønnsmessige avveiniger tilpasset lokale behov.

Landbruks- og matdepartementet sendte 25. januar 2013 på høring, et forslag om å forenkle reglene om deling av landbrukseiendom. Departementet legger opp til en fleksibel delingsbestemmelse som i større grad åpner opp for skjønnsmessige avveiniger tilpasset lokale behov. 

- Det skal bli enklere å fradele areal som skal brukes som tilleggsjord til annen eiendom, og det skal bli enklere å dele fra til boligformål slik at bosettingen kan styrkes der det er behov for det, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. 

Økt kommunalt handlingsrom
Forslaget gir kommunene et videre handlingsrom til å tillate fradeling ut fra de konkrete utfordringene som er i området. - I sentrale områder er det særlig viktig å sikre et sterkt jordvern og å sikre arealene for rasjonell landbruksdrift. For distriktene blir utfordringene å legge til rette for bosetting, sier Slagsvold Vedum. 

Styrking av bosettingshensynet
For å styrke bosettingen, foreslår departementet at hensynet til bosettingen skal kunne ”overstyre” avgjørelsen selv om de landbruksmessige hensynene tilsier at det ikke gis samtykke til deling. Dette vil gjøre det lettere å få fradelt boligtomter og kårboliger i distriktene. Det vil også kunne legges til rette for romslige tomter. Kommunen må ta stilling til hvordan bosettingshensynet gjør seg gjeldende i det aktuelle området. 

Lettere å dele fra tilleggsjord
Departementet foreslår at det skal gjøres en helhetlig vurdering med utgangspunkt i målet om å ha en tjenlig, variert bruksstruktur. Det foreslås at det bl.a. skal legges vekt på om deling fører til en driftsmessig god løsning og om det blir bedre samsvar mellom eiendoms- og bruksstruktur. Det skal på den måten bli enklere å dele fra areal som tilleggsjord også der bare deler av landbruksarealet blir solgt. Dette vil være positivt for de som er avhengig av leiejord.

Styrking av jordvernet og forenkling av saksbehandlingen
For å styrke jordvernet og forenkle saksbehandlingen foreslår departementet at der formålet med deling også innebærer en omdisponering av dyrka og dyrkbar jord etter jordloven § 9, skal samtykke til deling ikke kunne gis før det er gitt samtykke til omdisponering.  I de tilfellene det er nødvendig med dispensasjon etter plan- og bygningslovens kapittel 19, foreslår departementet at også slik dispensasjon skal være gitt før det skal kunne gis delingssamtykke etter jordloven.

Bort fra forbudstanken
- Jeg vil ha en delingsbestemmelse som flytter oppmerksomheten bort fra forbud. Utgangspunktet må være at det skal gis delingssamtykke når fradelingen ikke er i strid med viktige landbruksmessige hensyn, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. 

Småbruk i vinterlandskap.
Det skal bli enklere å fradele areal som skal brukes som tilleggsjord til annen eiendom, og det skal bli enklere å dele fra til boligformål. (Foto: LMD)