Historisk arkiv

Mottok rapporten om trebruk i offentlige bygg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Rett bruk av tre i byggkonstruksjoner er klimavennlig. Det slås fast i en rapport Statsbygg har utarbeidet på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

Rett bruk av tre i byggkonstruksjoner er klimavennlig. Det slås fast i en rapport Statsbygg har utarbeidet på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. 

Rapport: Tre for bygg og bygg i tre av Statsbygg

– Det er bra at rapporten dokumenterer at bruk av tre er klimavennlig. Men for å utnytte denne fordelen fullt ut, er det vesentlig å få bygd opp en industri som kan tilby standardiserte løsninger som også utbyggere og entreprenører kan å utnytte, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. 

Statsbygg fikk oppdraget fra Landbruks- og matdepartementet om å se nærmere på hva som må til for å øke bruken av tre i offentlige bygg. Rapporten ble mandag presentert på Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo. Rapporten slår fast at det er helt nødvendig både å bygge opp kunnskapen om bruk av tre i bygg – også i konstruksjoner i fleretasjes bygg – for at tre skal konkurrer likt med andre konstruksjonsmaterialer som er mer kjente i byggebransjen. Rapporten slår også fast at tre brukt rett, er en klimavennlig. 

God næringspolitikk
– Siden bygg utgjør mellom 30 og 40 prosent av de globale klimautslippene, er det viktig å finne fram mulighetene for å redusere disse. I tillegg er det god næringspolitikk. Og siden det er snakk om skog, er det også næringsutvikling i områder der det ikke bor så mange mennesker, påpeker Vedum.

– Hvis det er slik at noen må gå foran og bære en ekstra risiko for å utvikle standardiserte løsninger med bygg i tre, bør offentlige utbyggere vurdere å ta denne rollen, sier Vedum.