Historisk arkiv

Mye positivt i første møte med bønder etter jordbruksavtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum fikk flere positive tilbakemeldinger om jordbruksoppgjøret da han møtte bønder på folkemøte på Gjennestad gartnerskole i Stokke i Vestfold.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum fikk flere positive tilbakemeldinger om jordbruksoppgjøret da han møtte bønder på folkemøte på Gjennestad gartnerskole i Stokke i Vestfold.

- Vi har greid å tette noe av inntektsgapet mellom jordbruket og andre yrkesgrupper. Dette mener jeg er viktig, sa Vedum som også ga honnør til faglagene i jordbruket for å være med på å finne løsninger som førte fram til en jordbruksavtale. 

- Og det er spesielt viktig i år å sørge for at avtaleinsitituttet blir holdt i hevd. En slik ordning er vanskeligere å endre på eller fjerne så lenge det fungerer.

Vedum trakk fram at kornprodusenter, grøntprodusenter og de som produsere storfekjøtt er kommet mest fordelaktig ut av årets jordbruksoppgjør. Han viste også til at avtalen inneholder økte muligheter for produsentene til å hente større inntekter fra markedet.

- Det ser jeg på som den rette måten å stimulere de dyktige produsentene til å øke sine inntektsmuligheter gjennom økt produktivitet. Det må gå an å tjene penger på å være dyktig, sa landbruks- og matministeren.

Bekymrete svineprodusenter
Flere svineprodusenter gav uttrykk for at de får en svært vanskelig akkord. Prisene på fôrkorn øker med 18 øre per kilo. 11 øre blir kompensert gjennom økt prisnedskriving på korn. Sju øre medfører økt pris på kraftfôr. Dette er svinebøndene bekymret for. De mener lønnsomheten er svak som den er fordi det blir produsert mer svinekjøtt enn forbrukerne i Norge etterspør.

- Det er vanskelig å stimulere en produksjon som allerede sliter med overkapasitet, sa landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum som viste til beregninger om at økt kraftfôrpris kan bli kompensert om produsentene bringer produksjonen i balanse.

En engasjert statsråd Trygve Slagsvold Vedum møtte om lag 100 Vestfoldbønder i debattmøtet på Gjennestad.
En engasjert statsråd Trygve Slagsvold Vedum møtte om lag 100 Vestfoldbønder i debattmøtet på Gjennestad. (Foto: LMD)