Historisk arkiv

Økologiske utviklingstiltak i 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Statens landbruksforvaltning (SLF) har i tildelt midler til nye prosjekter med økologiske utviklingstiltak. Sammen med tidligere tilsagn for 2013 pågår det nå totalt 44 prosjekter med en ramme på ca 33 millioner kroner.

Statens landbruksforvaltning  (SLF) har i tildelt midler til nye prosjekter med økologiske utviklingstiltak. Sammen med tidligere tilsagn for 2013 pågår det nå totalt 44 prosjekter med en ramme på ca 33 millioner kroner.

Dette omfatter også tildeling til Matmerk for generisk markedsføring og tildeling til Nofima for bistand innen storhusholdning og produktutvikling. I tillegg videreføres foregangsfylkesatsingen og det gis midler til økologiske handlingsplaner i fylkene.

Økt privat forbruk
Utlysningen med søknadsfrist 1. februar prioriterte spesielt tiltak som fremmer markedsføring og økt privat forbruk av økologisk mat. Dette er i tråd med resultatene fra evalueringen av tilskudd som skal bidra til økt økologisk produksjon og forbruk av økologisk mat. Inntil 10 millioner kroner var satt av til denne søknadsomgangen. Det kom inn 61 søknader som totalt søkte om 25 millioner kroner i prosjektstøtte.

Statens landbruksforvaltning (SLF) forvalter midlene til utvikling av økologisk produksjon og forbruk som er satt av i jordbruksavtalen. Utviklingstiltakene skal bidra til å nå målet om at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket skal være økologisk i 2020. Midlene går til tiltak langs hele verdikjeden og skal styrke privat og offentlig forbruk, foredling, distribusjon og primærproduksjon.

Regjeringens øko-mål
Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket skal være økologisk i 2020. Målsettingen innebærer at 15 prosent av det samlede norske jordbruksarealet og det samlede husdyrholdet, skal være økologisk. Videre innebærer det at 15 prosent av det totale norske forbruket, målt i omsetningsverdi, skal være økologisk. Det legges vekt på at økningen i forbruk skal skje på basis av norske varer for de produkter det er forutsetning for å produsere i Norge.

Økonomisk, agronomisk – Økologisk
Landbruks- og matdepartementet la i 2009 fram Handlingsplanen Økonomisk, agronomisk – Økologisk! som beskriver hvordan målet kan nås. Strategier og tiltakene nedfelt i handlingsplanen danner grunnlaget for arbeidet med økologisk landbruk i årene som kommer.

Ulike grønnsaker
Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket skal være økologisk i 2020. (Foto: ©Jens Sølvberg/Samfoto)