Historisk arkiv

Omsetningsavgiften på melk går kraftig ned

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet har i dag fastsatt satser for omsetningsavgift. Departementet har fulgt Omsetningsrådets tilrådning om å endre satsen for omsetningsavgift på melk til 10 øre og sette maksimalsatsen for omsetningsavgift på korn i kornåret 2013/2014 til 5 øre. Endringene trer i kraft 1. juli 2013.

Satsen for omsetningsavgift på melk går ned med 7 øre per liter til 10 øre per liter fra 1. juli. Samtidig settes maksimalsatsen for omsetningsavgift på korn og oljefrø i kornåret 2013/2014 til 5 øre per kg noe som er 1 øre høyere enn i forrige kornsesong.

Årsaken til at omsetningsavgiften for melk går ned er lavere reguleringskostnader og økte inntekter til fondet fra overproduksjonsavgiften.

Maksimalsatsen for korn og oljefrø går opp med 1 øre per kg til 5 øre per kg. Endelig sats blir fastsatt i august basert på avlings- og forbrukssituasjonen. Det er også et mål å bygge opp fondet for omsetningsavgift på korn og oljefrø.

Omsetningsavgift
Omsetningsavgiften er en avgift som legges på produsentenes salgsproduksjon for å finansiere tiltak for å fremme omsetningen.

Omsetningsavgiften blir innbetalt av bøndene ved levering av produktene. Avgiften går inn i fondet for omsetningsavgift og blir brukt til finansiering av markedsregulering, faglige tiltak og opplysningsarbeid.

melkekartong og glass

Årsaken til at omsetningsavgiften for melk nå går ned er lavere reguleringskostnader og økte inntekter til fondet fra overproduksjonsavgiften. Endringene trer i kraft 1. juli 2013. (Foto: © Kerstin Mertens/Samfoto)