Historisk arkiv

Reinsdyrkjøtt på menyen i Mathallen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

På Samefolkets dag 6. februar var Mathallen i Oslo en møteplass hvor publikum fikk møte reindriften og reinkjøttbransjen, og smake på en rekke ulike reinkjøttprodukter.

På Samefolkets dag 6. februar var Mathallen i Oslo en møteplass hvor publikum fikk møte reindriften og reinkjøttbransjen, og smake på en rekke ulike reinkjøttprodukter. 

Fra klokken 12 i går var reinskinnene lagt på plass, salgsbodene montert og kokkeaktivitetene i full gang. 

Beste rett basert på reinsdyrkjøtt
Et av høydepunktene  kåringen av beste rett basert på reinsdyrkjøtt. I hele januar har håpefulle kokkespirer og profesjonelle kokker utviklet egne reinretter og sendt dem inn til en konkurransen Mathallen har arrangert. Til finalen i går var det valgt ut tre finalister: 

  • Anne Merete Langeland med retten Fjellrosa.
  • Christian Tikkanen, kjøkkensjef ved Finlands Ambassade, med retten Butterdeigsbakt reinsdyrfilet.
  • Jan Ivar Nykvist, butikksjef i Stangeriet, med retten Lihkku Beivvin (gratulere med dagen). 

Vinneren av konkurransen ble Anne Merete Langeland med retten Fjellrosa. 

Vinner av konkurransen Anne Merete Langeland og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum under prisutdelingen.
Vinner av konkurransen Anne Merete Langeland og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum under prisutdelingen. (Foto: LMD)
Vinner Anne Merete Langeland med retten Fjellrosa
Vinner Anne Merete Langeland med retten Fjellrosa (Foto: Mathallen i Oslo)

- Det var et vanskelig valg men jeg kan avsløre at Fjellrosa var min favoritt og ga meg den beste smaksopplevelsen. Komponeringen av retten var svært god, og etter min vurdering fikk retten fram alle kvalitetene i reinsdyrkjøttet,  sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

Kulinarisk Akademi tilberedte maten, og juryen besto av landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, Norske reindriftsamers landsforbund sin leder, Nils Henrik Sara, direktør for reiseliv og kultur i hovedorganisasjonen Virke, Hilde Solheim, Anette Fjelleng Hansen fra Matprat og Mathallens egen markedssjef Frode Rønne Malmo. 

Juryen besto av, fra venstre: Norske reindriftsamers landsforbund sin leder, Nils Henrik Sara, direktør for reiseliv og kultur i hovedorganisasjonen Virke, Hilde Solheim, landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, Anette Fjelleng Hansen fra Matprat og Mathallens egen markedssjef Frode Rønne Malmo.
Juryen besto av, fra venstre: Norske reindriftsamers landsforbund sin leder, Nils Henrik Sara, direktør for reiseliv og kultur i hovedorganisasjonen Virke, Hilde Solheim, landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, Anette Fjelleng Hansen fra Matprat og Mathallens egen markedssjef Frode Rønne Malmo. (Foto: LMD)

En musikalsk reise til reindriften
Dagen ble avsluttet med et kulturelt innslag fra Maria Helene Fjellheim Mortensson. Marja sin musikk er forankret i den sørsamiske kulturen, og gjennom fremførelsen fikk publikum være med på en musikalsk reise til reindriften. Selv om Marja synger på sør-samisk, evner hun å formidle sitt budskap på en slik måte at publikum sitter tilbake med en opplevelse de sent vil glemme. 

 Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum i prat med utstillere.
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum i prat med utstiller Unni Fjellheim fra Fjellvilt. (Foto: LMD)

Markedsutvalget for reinkjøtt har leid torget i Mathallen ut uken, så det er fremdeles mulig for publikum å smake på unike og eksotiske produkter av reinkjøtt.

Mathallen Oslo, Vulkan
Maridalsveien 17