Historisk arkiv

Resultater fra prosjekt om plantevernmidler i grunnvannsbrønner i jordbruksområder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Resultater fra prosjektet ”Plantevernmidler i grunnvann i jordbruksområder” er nå klare. Fra 2007 til 2012 ble det tatt prøver av grunnvann i 28 brønner i ni jordbruksområder i Norge. I perioden 2010-2012 ble det påvist plantevernmidler i 24 av de 28 grunnvannsbrønnene.

Brønnene ble valgt ut fra at det kunne være risiko for nedvasking av plantevernmidler. Plantevernmidler ble påvist i omkring halvparten av prøvene. Omkring halvparten av totalt 199 vannprøver inneholdt plantevernmidler. 

- Prosjektet gir kunnskap om hvordan plantevernmidler oppfører seg i miljøet. Mattilsynet er ansvarlig for godkjenning av plantevernmidler i Norge. Dette er kunnskap som Mattilsynet benytter i sin vurdering av plantevernmidler, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

Prosjektet er finansiert med midler over Handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler og har pågått i seks år. 

Handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler for 2010-2014 har blant annet som mål å gjøre norsk landbruk mindre avhengig av kjemiske plantevernmidler og redusere risiko for helse- og miljø ved bruk av plantevernmidler. For 2013 går 10 millioner kroner på Landbruks- og matdepartementets budsjett til å følge opp handlingsplanen med ulike tiltak og prosjekter. Mange av prosjektene er viktige for å skaffe ny kunnskap som grunnlag for redusere risikoen ved bruk av plantevernmidler.

Plantevernmidler påvist i grunnvannsforekomster: Undersøkelser foretatt i perioden 2010 til 2012 viser at 24 av 28 grunnvannsbrønner i ulike jordbruksområder i Norge inneholder plantevernmidler.
Plantevernmidler påvist i grunnvannsforekomster: Undersøkelser foretatt i perioden 2010 til 2012 viser at 24 av 28 grunnvannsbrønner i ulike jordbruksområder i Norge inneholder plantevernmidler. (Foto: Bioforsk)