Historisk arkiv

Regjeringen satser på skogbruk og bioenergi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skattefordelen ved bruk av skogfond forbedres, samtidig som det gis skattefordel for alle tiltak som skogfond kan brukes til. Skogfondsmidler kan nå også brukes til bioenergitiltak.

LMD budsjett-logo



Alt om Landbruks- og matdepartementets budsjett for 2007

Pressemelding

Nr.: 9
Dato: 06.10.06

Kontaktperson:

Ståle Norang, tlf. 41 43 80 11

Statsbudsjettet 2007:

Regjeringen satser på skogbruk og bioenergi

Skattefordelen ved bruk av skogfond forbedres, samtidig som det gis skattefordel for alle tiltak som skogfond kan brukes til. Skogfondsmidler kan nå også brukes til bioenergitiltak.

Regjeringen følger opp Soria Moria-erklæringen og vedtak i Stortinget fra 2005 med en satsing på skogbruk og bioenergi. Satsingen skal bidra til økt skogbasert verdiskaping, miljø- og energigevinster og bosetting i distriktene. Regjeringen vil gjøre det mer lønnsomt for skogeiere å investere i skogbruk og bioenergi. Tiltak for økt bruk av tre og forbedring av transportvilkårene for tømmer skal bidra til høyere verdiskaping i skogsektoren.

- Det er tid for skog, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Vi må snu den negative utviklingen som har vært i skogbruket. Riis-Johansen gir samtidig honnør til tresektoren for konstruktive innspill i arbeidet med økt skogbasert verdiskaping.

Hovedelementene i satsingen er:

  • Skogfond: Skattefordelen ved bruk av skogfond økes fra 60 til 85 prosent, samtidig som ordningen utvides til å gjelde alle tiltak som skogfond kan brukes til. Det blir også gitt anledning til å bruke skogfondsmidler til varmeleveranser fra anlegg i tilknytning til landbrukseiendommer
  • Tilskudd: Tilskuddsrammene til skogbruk og bioenergi øker fra 170 til 190 millioner kroner
  • Trebasert innovasjonsprogram: Tiltak for nyskaping og foredling av treprodukter videreføres innenfor en ramme på 35 millioner kroner
  • Bioenergiprogrammet videreføres innenfor en ramme på 25 millioner kroner
  • Transportvilkårene for tømmer forbedres ved at det åpnes for inntil 56 tonn totalvekt for tømmertransport på deler av det offentlige vegnettet

Skogsektoren står for en samlet produksjonsverdi på om lag 40 milliarder kroner årlig. Rundt 30 000 personer er sysselsatt i skogbruk og skogindustri. Det er trebaserte bedrifter i nesten alle landets kommuner.

Bakgrunn

Økte tilskudd til skogbruk og bioenergi
Tilskuddene til skogbruk og bioenergi økes med 20 millioner kroner. Dermed er disse tilskuddene økt med til sammen 35 millioner kroner siden regjeringa tiltrådte. Dette betyr økt støtte til et bærekraftig skogbruk, bedre stell av skog, mer kunnskap om skog- og miljøverdier.

Utvidelse av skattefordelsordningen og bruksområdet til skogfond
Skogfondsordningen skal sikre kapital for langsiktige investeringer i skogbruket. Ved salg av tømmer plikter skogeier å sette av minst 4 prosent av bruttoverdien inn i et skogfond. Bruk av midlene gir under visse forutsetninger redusert beskatning.

Skattefordelen økes fra 60 til 85 prosent for alle tiltak. Det betyr at kun 15 prosent av beløpet som tas ut fra skogfond inntektsføres.

Ordningen utvides til å gjelde alle tiltak som skogfond kan brukes til dvs. skogkultur, nyanlegg, ombygging og vedlikehold av skogsveger, skogbruksplanlegging og skogforsikring.

I tillegg åpnes det for at skogfondsmidler kan brukes til bioenergitiltak i tilknytning til eget bruk. Ordningen vil bli begrenset til investeringer i bioenergitiltak (anlegg og utstyr) i tilknytning til bruket som bidrar til varmeleveranser basert på eget råstoff eller lokale skogressurser. Bioenergisatsinga har dermed blitt en integrert del av skogpolitikken.

I alt vil endringen tilsvare en skattelette for skogbruket på om lag 50 millioner kroner, og bidra til økt lønnsomhet for den enkelte skogeier.

Tresatsingstiltak
Regjeringen bevilger 35 millioner kroner til Trebasert innovasjonsprogram. Programmet retter seg inn mot innovasjon i bedrifter. Hovedmålet til programmet er å oppnå økt bruk av tre og økt lønnsomhet i hele verdikjeden. Tresatsingen har følgende tiltaksområder: Industrielt byggeri, treprodukter og tradisjonstre og innovasjonssystemer.

Forbedrede transportvilkår for skognæringa
Transportkostnader representerer 25 prosent av skogindustriens kostnader ved kjøp av virke. Regjeringa vil som en prøveordning åpne for inntil 56 tonn totalvekt for tømmertransport på deler av det offentlige vegnettet som tåler slik last, noe som vil redusere transportkostnadene med opp til 15 prosent på de aktuelle strekningene.

Miljøprofil
Landbruks- og matdepartementet legger stor vekt på god kunnskap om miljøverdiene i jord-, skog- og utmarkslandskapet gjennom blant annet satsingen på miljøplaner for det enkelte bruk, skogbruksplanlegging med miljøregistreringer og deltaking i det nasjonale programmet for kartlegging og overvaking av biologisk mangfold.

Forskrifta om bærekraftig skogbruk, som ble fastsatt sommeren 2006, er - sammen med næringen sine egne miljøhensyn, et viktig styringsmiddel for å sikre gode miljøløsninger i skogbruket.