Historisk arkiv

Krumt er gromt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Åge Holmestad, 66 år, Moelv i Hedmark.

Bo/arbeidssted: Åge er utdannet sivilingeniør fra NTH (nåværende NTNU) og er spesialist på statikk. Han er ansatt som direktør i Moelven Limtre AS, Norges ledende og mest komplette limtreprodusent, og en del av Moelven-konsernet. Åge bor på Moelv med kona Aud Bjørke og to sønner.

Åge Holmestad.
Jeg er frelst på limtre sier, Åge Holmestad.

Virksomhet og drift: Moelven Limre AS har hovedkontor i Moelv i Hedmark, men har også fabrikk for rette bjelker i Vatnestrøm i Aust-Agder samt lager i Trondheim. Totalt 115 medarbeidere i hele selskapet.

Valget: Jeg er gudbrandsdøl og sivilingeniør. De førsteårene i mitt yrkesaktive liv konstruerte jeg stålbruer – pluss noen i betong. I 1979 ville familien ut av Oslo, og Moelv pekte seg ut som et bra sted hvor jeg kunne få bruke min erfaring og kunnskap. Det var litt tilfeldig at jeg havnet i Moelvens limtredivisjon, men her har jeg opp gjennom årene fått bryne meg på mange interessante utfordringer. Mitt første prosjekt var å utvikle kraftoverføringsmaster i limtre. Det ble en suksess. Vi har produsert over 10 000 master som er minst like solide som tradisjonelle stål- og betongmaster. Det er inspirerende når vi gjør det bra, og som leder er jeg heldig som får jobbe med flinke, samarbeidsvillige og engasjerte medarbeidere.

Limtrekonstruksjoner
Limtrekonstruksjoner er viktige for norske hus og bygg, da det er et sunt og smart byggmateriale.

Bidraget: Limtrekonstruksjoner er viktige for norskehus og bygg. Særlig har krumme bjelker et fortrinn ved at konstruksjonene blir ekstra sterke. Selv om det meste av det vi produserer er rette bjelker, er det nok de krumme konstruksjonene som gir oss mest oppmerksomhet. Vårt hovedmarked er Norge, før eksporterte vi til utlandet, men dette markedet har dessverre forsvunnet. Det er synd, for limtre er et sunt og smart byggemateriale. Smart fordi det er det sterkeste konstruksjonsmaterialet i forhold til egenvekt. Dessuten er det lett å transportere og montere, og det har til og med bedre brannmotstand enn stål. Sunt fordi det er et fornybart materiale, det binder CO2 og krever lite energi å produsere.Dessuten er det et bestandig materiale. Jeg pleier å si at ei trebru varer like lenge som en stavkirke. Selvfølgelig er jeg frelst på limtre, men som fagmann framhever jeg alltid når det er mer hensiktsmessig å bruke stål og betong – men gjerne kombinert med tre.

Utfresing av hull til bolter
Høy grad av nøyaktighet er en forutsetning for å bygge sterke konstruksjoner. Utfresing av hull til bolter må gjøres eksakt på millimeteren.

Drivkraften: Det er bare kundenes investeringslystsom begrenser mulighetene for hva som kan konstrueres av limtre. Jeg trigges av utfordringer, og liker å delta aktivt i prosjekteringen av nye løsninger. Limtreløsninger er en forutsetning for solide bygg, og jeg har fått ta del i en spennende utvikling. Limtre er nok blitt en lidenskap. En vesentlig årsak til at limtre er populært er fordi ledelsen i Lillehammer-OL våget å satse på nye og gedigne måter å bygge med limtre, Vikingskipet er ett av eksemplene. Terminalbygget på Gardermoen var også en pådriver for krumme løsninger, og takbjelkene var i sin tid verdens lengste tredragere. Når det samtidig er estetisk vakkert, blir løsningene lagt merke til. Vi bør så absolutt gi disse oppdragsgiverne honnør for å våge å satse på nye løsninger!

Fremtiden: Limtre er et produkt for framtida.Bransjen er nok ikke den mest innovative, men vi løser alltid de utfordringer vi blir stilt overfor. De nye byggeforskriftene vil sannsynligvis gjøre limtredragere enda mer relevante ettersom økt krav til isolasjon fører til større bjelker. Moelven Limtre vil fortsatt være en viktig samarbeidspartner for norske entreprenører, arkitekter og byggherrer – og jeg ser ingen grunn til at vi ikke fortsatt skal være en av de største arbeidsgiverne i Ringsaker kommune. Og når vi nå skal være med på å bygge verdens høyeste trehus på 14 etasjer i Bergen åpnes flere nye muligheter.

 Flisa bru
Flisa bru i Åsnes i Hedmark er verdens lengste trebru for full trafikklast, med en total lengde på 196 meter og et spenn på 70,5 meter. Flisa bru ble åpnet i 2003. Arkitekt: Plan Arkitekter/Norconsult. (Foto: Treteknisk)

 

Tekst: Einar Strømstad Foto: Torbjørn Tandberg.

Fakta & tall

Artikkel Sist oppdatert: 22.10.2013