Historisk arkiv

Åpningshilsen 18. januar 2008 ved åpningen av Norges stand på Internationale Grüne Woche, Berlin, 18.-27. januar 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen

Velkommen til denne åpningen av Norges årlige stand på Internationale Grüne Woche (IGW) i Berlin.

Grüne Woche, eller den grønne uka,  er en av de største Norges-profileringer internasjonalt. Vi deltar for 21. gang i et arrangement som er vurdert som verdens største forbrukermesse for mat og landbruk.

Å delta betyr å møte tyske forbrukerne og medier fra flere land direkte. Her får vi umiddelbar tilbakemelding på våre mat- og reiselivsprodukter, her har vi muligheter for å møte nye forbrukertrender innen produktutvikling og design.

Her kan vi teste egne produkter, knytte internasjonale kontakter og vinne erfaring slik at vi kan bli bedre i en sterk, internasjonal konkurranse. Dessuten vil det å delta på den norske standen gi gode norske nettverk.  Og ikke minst blir både utstillere, media, besøkende og vi politikere bevisst på at vi opplagt har mye norsk mat og matkultur å være stolte over.

I fjor startet vi med planmessig integrering av mat og reiselivs opplevelser. 

I år har vi forsterket dette ved å plassere utstillere ut ifra geografisk tilhørighet. Fra nord - fjord og innland.

Regjeringen ser på mat og reiseliv som to sider av samme sak. Som Landbruks- og matminister har jeg tro på at denne koblingen av mat og reiseliv gir postive ringvirkninger for hele landbruket. Det er store synergieffekter med et samarbeid med reiselivet.

I det året vi har bak oss har Regjeringen ved Nærings- og handelsdepartementet lagt fram en egen reiselivsstrategi ”Verdifulle opplevelser”. Og vi i Landbruks og matdepartementet la i går fram en egen Matpolitisk strategi. 

Begge strategiene har visjoner og tiltak som viser at Regjeringen ser på matopplevelser og norsk matkultur som avgjørende for den totale reiselivsopplevelsen. 

Vi ønsker mange reisende til Norge Tyske turister skal begeistres av vår natur og av vårt kulturlandskap, de skal fristes av maten og opplevelsene og hjelpes til å ta de gode valgene.

For nettopp å understreke betydningen av kobling mat og reiseliv, har jeg invitert med statsekretær Annelene Svingen fra Nærings- og handelsdepartementet, reiselivsdepartementet.

Vi har med en næringslivsdelegasjon. Den består av representanter fra hele verdikjeden for mat; forskning, produksjon, handel og servering, i tillegg til representanter fra reiselivet.  Vi har stor tro på at kjennskap til hverandre gir grunnlag for bedre samarbeid og økt verdiskapning.

Vi er her for å lære. Vi må reise ut for å bli gode og lykkes hjemme. Og vi har bygget mange suksesshistorier. Vi har for eksempel aldri hatt så stor produktutvikling av matspesialiteter som bygger på lokale og regionale konkurransefortrinn. 

Vi ser hvordan små matbedriftene bygger nye nettverk, og bygger nye merkevarer, ivaretar tradisjoner og skaper nye arbeidsplasser. I tillegg ser vi at butikkjedene blir stadig mer interessert i å selge norsk spesialmat. 

Utfordringen er hvordan vi sammen skal få mat, natur og kultur til bli attraktive opplevelsestilbud som øker turiststrømmen, og som gjør Norge til ett av verdens mest etterspurte reisemål.

Målet nå er å gjøre norsk mat, kokkekunst og matkultur bedre kjent for det tyske markedet. 

Jeg har tro på at denne grønne uka skal bidra til dette og  vil ønske alle utstillere og gjester lykke til, og erklærer Norges 21. utstilling på Internationale Grüne Woche for åpnet!

Takk!