Historisk arkiv

Skjerven gård, Maridalen

Tale: Lansering av Inn på tunet-løftet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Skjerven gård, Maridalen

Kjære vertskap, Fylkesmann, Ordfører, Byråd, gode forsamling!

 
Det er en stor dag for meg i dag!

Inn på Tunet-løftet skal bli et løft for viktige samfunnstjenester - der landbrukets materielle og menneskelige ressurser skal komme hele samfunnet til nytte.

Det er gledelig mange som nå ser verdien av og mulighetene som ligger i dette arbeidet. I fjor sommer hadde jeg meg tidligere helse og omsorgsminister Bjarne Håkon Hansen og justisminister Knut Storberget ”Inn på tunet” Nå har jeg gleden av å samarbeide med kommunal- og regionalministeren om å videreutvikle og forsterke arbeidet med Inn på tunet.

Vi skal dele ut 18 millioner kroner over tre år til de ivrigste, mest nytenkende og mest nyskapende kommunene i Norge når det gjelder egen tjenesteutvikling og Inn på tunet- tilbud. LMD bidrar med 15 millioner kroner og KRD 3 millioner kroner til satsingen.

Vi satser på at kommunene nå skal innta en enda mer aktiv pådriverrolle i Inn på tunet-arbeidet. 

Kommunene er den viktigste kjøpergruppen for Inn på tunet- tjenestene, Kommunene er de som er nærmest brukerne og pårørende og de som skal betjene fremtidens tjenestemottakere

Vi har allerede 800 Inn på tunet-gårder som gir tilbud på en rekke samfunnsområder – innen helse, sosial, opplæring og utdanning, eldreomsorg, rusomsorg, integreringsarbeid.

IPT-løftet er midler til kommuner som tør å tenke nytt og tørre nytt og ikke minst lære av de 800 gårdsbrukene som er i full sving. 

Det siste året er det tatt noen kvantesprang når det gjelder utvikling av kvalitetssikringssystemer, profesjonalisering av tjenestetilbudene og ikke minst igangsetting og intensivering av forskningsinnsatsen på Inn på tunet. Også på utdanningssiden skjer det viktige ting, og vi ser stor interesse for studietilbud både på UMB og våre andre universiteter og høgskoler.

Inn på tunet er preget av en tverrfaglighet som er imponerende!

Våre beste ambassadører er fornøyde brukere, pårørende og ikke minst fagfolk som til daglig arbeider innenfor disse områdene.

IPT-løftet er midler til tjenesteutvikling og nye samarbeidsformer mellom ulike samfunnssektorer. 

Dette er midler til skreddersydde tilbud for mestring, aktivitet og livsglede for mange samfunnsgrupper

Det hersker ingen tvil om at utfordringene i samfunnet er store.

Daglig hører vi om: 

  • Høyt sykefravær
  • Skoletrøtte barn og unge, med lav motivasjon for teoritunge skoledager
  • Mangel på meningsfylt tilbud for mennesker innen psykiatri, barnevern og rusomsorg
  • Økende omfang av demente, yngre demente og mangel på dagtilbud og generell stimulans til disse

Inn på tunet kan utgjøre en forskjell i hverdagen for disse! 

Vi har utrolig mange gode erfaringer å formidle gjennom dette løftet: 

Våre fylkesmenn har vært navet i arbeidet med Inn på tunet så langt. De har gjort en fantastisk jobb som tilretteleggere, koordinatorer, pådrivere og fagutviklere i Inn på tunet.

Fylkesmennene har arrangert studieturer og formidlet kontakt mellom tilbydere og kommunene og NAV. De har bidratt til å opprette kompetansetilbud og kurs og arrangert konferanser 

• Innovasjon Norge er en viktig støttespiller for de som vil skape en yrkesvei ut av Inn på tunet.

• Det er viktig med innovasjon i Inn på Tunet - det er nå tid for å tenke nye målgrupper for Inn på Tunet ( innvandrere, kriminalitetsforebygging etc )

• Innovasjon er ikke bare innovasjon for landbruket – men også en innovasjon for helse og omsorgstjenestene jf. Regjeringingens utvalg for innovasjon i helse og omsorgstjenester

• I inn på tunet-løftet skal både fylkesmennene og innovasjon Norge være en medspiller for de deltagerkommunene som til slutt plukkes ut og bli nye foregangskommuner for Inn på tunet.

Noe ord til Oslo kommune v/ordfører:

Jeg vil berømme dere for denne type tilbud som vi ser her på Skjerven gård - og utfordrer dere samtidig til å se nye og kreative muligheter. Det bynære landbruket er viktig ressurs for byens innbyggere og den oppvoksende generasjon. 

Det er gledelig mange samarbeidspartnere tilstede her i dag: 

  • KS, Innovasjon Norge, Norges Bondelag, Norsk bonde og småbrukarlag, NAV, representanter fra fylkesmennene, Kirkenes Bymisjon, Norges Vel studiemiljøer m.fl.

Takk til dere alle for engasjementet og innsatsen så langt - jeg gleder meg til at Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet sammen med kommunene nå skal løfte Inn på tunet, og skape verdens beste tilbud for unge som gamle landet rundt.

Og en ekstra takk til vertskapet her i dag. Oslo-beboere er virkelig heldige som kan få oppleve norsk landbruk gjennom et så glimrende tilbud som her på Skjerven gård.