Historisk arkiv

Tale: Åpning av Mat og reiselivsseminaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Harald Oskar Butterdahl

Sundvolden Hotell, Ringerike.

Kjære matvenner fra fjern og nær! 

Hjertelig velkommen til Mat og reiseliv 2012 på vakre Sundvolden hotell. 

Vi i Landbruks- og matdepartementet er veldig fornøyd med at dere velger å bruke tid og krefter på et samling som dette hvor  matens betydning for reiselivet står i hovedfokus. 

Og vice versa - Reiselivet har selvfølgelig også betydning for matsektoren.  

Jo flere munner som faktisk spiser norsk mat, jo større kan  produksjonen bli og jo større blir muligheten for verdiskapning  over hele landet.  

Turist- og reiselivssektoren bidrar opplagt til spredning av interesse for norske matskatter og til å snakke opp de gode matopplevelsene basert på norske råvarer.

Vi mener at reiselivet har et selvstendig ansvar for å fremme interessen for norskproduserte råvarer, norske spesialiteter og tradisjonelle retter. Det blir de bare flinkere og flinkere til! 

Vi har lenge hatt norske kokker på verdenstoppen i sitt fag. Disse åpner ofte egne restauranter eller de er gjestekjøkkensjefer på andres. Da markedsføres dette, interessen for deres menyer og retter øker. Det samme gjør stolthet og interesse for mat og matlaging.  

Dette seminaret, utvikling av Norske matveier og det arbeidet vi gjør ved å delta på Grune Woche i Berlin hvert år, er eksempler på aktiviteter som fremmer samarbeid og kjennskap på tvers av fag og forvaltningsgrenser. 

I år er det fjerde gangen mat og reiselivsseminaret arrangeres.  

Arrangørene bak seminaret har et mål med at vi er her: 

Disse dagene skal:

  • Bidra til å skape en økt bevissthet om mulighetene som ligger i å utnytte lokal mat og matkultur.
  • Være en møteplass eller koblingsboks mellom matprodusenter og reiselivsaktører.
  • Seminaret skal også støtte opp under bærekraftig reiseliv i Norge.
  • Og ikke minst skal seminaret være en inspirasjonsmulighet, skape entusiasme og stolthet for det vi kan presentere av natur og kultur- ”herligheter”.

Det er tydelig at arrangørene har lest og kan mye om det som står i Landbruks og matmeldinga ”Velkommen til bords”

Sånne Stortingsmeldinger kommer omtrent en gang i tiåret. For første gang er hele landbruks- og matsektoren, med all sin bredde og hele verdikjeden, samlet i en felles melding.  

Meldingen angir hvilken retning Regjeringen mener det er rett å bevege seg, men det er ikke et oppskriftehefte med ferdige løsninger. 

Stortingemeldingen handler om mat, jordbruk, skog, reindrift, bygdenæringer, kunnskap, dyrevelferd, innovasjon, innovasjon og distriktspolitikk. Det er tematisk sett den breieste stortingsmeldinga LMD noen gang har levert. Det var på tide! Og vi er veldig stolte av den. Og mottakelsen har vært veldig bra hos de vi synes det er lurt å lytte til. 

Samfunnsoppgavene er sentrale i ”Velkommen til bords”. 

Med samfunnsoppgaver tenker vi på: 

  • Matsikkerhet og mattrygghet 
  • Klima og miljø.
  • Ta hele landet i bruk
  • Konkurransekraftige verdikjeder
  • Attraktive arbeidsplasser  

Og overordnet alt dette: målet om å øke norsk matproduksjon i takt med etterspørselen til en stadig økende befolkning. Anslått til en vekst på ca 1 % pr år de neste 20 år. 

Stortingsmeldingen gir grunnlag og politiske retningslinjer for hvordan vi kan kombinere økt konkurransekraft i volumproduksjonen med økt mangfold og økt næringsvirksomhet i vare- og tjenesteproduksjon. Vi ønsker mer av alt! Volumproduksjon, lokalmat, spesialiteter osv. osv. Alt hva norske forbrukere etterpør!  

Ett må er å ivareta en variert landbruks- og matproduksjon over hele landet.  

Vi har innført begrepet - Et taktskifte i vår sektor

Et taktskifte for nye næringer er derfor et viktig perspektiv i meldingen. Med utgangspunkt i landbrukets ressurser skal vi skape ny vekst i det grønne, det vil si vi ønsker å skape bygdebaserte vekstnæringer. 

Markedet er der, fordi økt urbanisering og økte miljøutfordringer, fører til økt etterspørsel etter rene, natur- og kulturbaserte opplevelser som bygdene kan levere.  

Ikke minst gjelder dette ny etterspørsel innenfor det grønne, bygdebaserte reiselivet, hvor lokal mat med basis lokale mattradisjoner og annen bygdekultur kan skape store muligheter for landbruket. 

Grønt reiseliv er et viktig satsingsområde i stortingsmeldingen, fordi det er i forhold til reiselivet vi kan bidra til å videreutvikle de ressurser som gården og bygda rår over.  

Matnasjonen Norge
I Landbruks- og matmeldinga er det fokus på matmangfold og på næringsutvikling. 

Vi snakker om Matnasjonen Norge som skal både videreutvikles, synliggjøres og tydeliggjøres.  

Vi ønsker at det beste av norske mattradisjoner skal videreføres samtidig som økte impulser og økt kulturelt mangfold i befolkningen også må få plass. 

Kunnskapsoppbygging om mat, måltidsopplevelser, lokale og regionale mattradisjoner, mat og helse, matmangfold og matkultur er viktige elementer for å videreutvikle Matnasjonen Norge. 

Mat og reiseliv har selvsagt veldig stor betydning.  

Det er derfor Landbruks og matmeldinga spesielt tar for seg det området som dere jobber med.  

Mat med lokal identitet er faglig og politisk svært spennende ut fra mange ulike innfallsvinkler. Noen av dem er: 

  • Lokal mat ut fra et perspektiv der ressursutnyttelse står i høysete. 
  • Lokal mat ut fra et ønske om å bevare norske mattradisjoner og spesifikke retter og råvarer. 
  • Lokal mat ut fra et gastronomisk perspektiv. Meldingen skryter av begrepet ”Stedegen smak”. 

 ”Velkommene til bords” peker ikke minst på lokalmatens betydning for kulturlandskapet.  

Dit folk reiser av naturgrunner skal de få vakkert kulturlandskap, den gode matopplevelsen, fersk, frisk, smakfull og lokal mat også. 

Maten og måltidene inngår i en totalopplevelse for gjesten. Lokal kultur og tradisjon - det vil si det som forteller en historie om stedet - må få en viktig plass i utviklingen av destinasjonene. 

Vi må markedsføre opplevelsen av kulturlandskap, matkultur, byggeskikk, tradisjonsbåret håndverk, folkemusikk og andre opplevelser som fremmer stedsutvikling, bygger identitet for norske lokalsamfunn og attraksjoner for reiselivet. 

Vi må bli flinke til å yte tjenester og service. Virkemidlene i fylkene må få et skarpt fokus på service og tjenesteyting.  

Utvikling av nye arenaer og møteplasser der mat, destinasjonsutvikling, kultur og tjenesteyting kan bli diskutert i sammenheng er viktig for å stimulere til vekst i næringen. 

På regionalt, næringspolitisk nivå handler dette derfor om å koble aktører, ressurser og prosesser til tiltak som styrker den lokale og regionale verdiskapningen og innovasjonsevnen gjennom samarbeid og fellestiltak for nye, helhetlige reiselivsprodukter. 

Her vil jeg trekke frem – helt tilfeldig, siden jeg er fra Buskerud -hva som gjøres i Buskerud: Prosjektet ”Mat med sjel”. 

Mat med sjel er et næringsutviklingsprosjekt som har til formål å øke omfanget av lokalprodusert mat i regionen samt skape et godt fagmiljø.  

Målet er å skape større bevissthet og kunnskap om produksjon, salg, distribusjon og markedsføring av lokalprodusert mat.  

Nettverk mellom produsenter og nettverk mellom produsenter og kunder etableres, inkludert samarbeid om utsalg.  

Målgruppen er produsenter i Drammensregionen. 

Prosjektet er delfinansiert av Fylkesmannen i Buskerud. 

Men her på Sundvolden er et seminar på gang! Det ser virkelig ut som om dere har noen spennende timer foran dere. Programmet ser veldig bra ut!.

 Jeg håper sterkt at den tiden dere bruker sammen her vil bidra til økt utvikling, skape inspirasjon og pågangsmot og dermed større verdiskaping i mat- og reiselivsbransjen. 

Om dere bruker tida her til å få gode kontakter og innspill som på kort eller lang sikt kan øke deres mulighet til å tjene penger og gi tilfredse kunder, så har tidsbruken vært fornuftig. 

Lykke til alle sammen!