Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Oslo og Akershus 1/2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Oslo og Akershus ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Les blant annet om grønt reiseliv med ny giv i denne utgaven.

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Oslo og Akershus ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Les blant annet om grønt reiseliv med ny giv i denne utgaven. Fylkesmannen i Oslo og Akershus i samarbeid med Hvam videregående skole og Agro Utvikling på Hvam har startet opp et nytt prosjekt om nettverk og kompetanseheving innenfor grønt reiseliv.  

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.

 

Dagtilbud for mennesker med demens

Livsglede og gode øyeblikk er viktig i eldreomsorgen. Dette er verdier som Inn på Tunet-gården kan by på gjennom sanseopplevelser og kontakt med gårdsmiljøet.

Oslo kommune vil arbeide mer med dette, og har satt i gang et arbeid med å etablere dagtilbud på gård for mennesker som har demens.

Dagtilbudet organiseres som et 3-årig prosjekt i regi av Stiftelsen Kirkens Bymisjon i Oslo, i samarbeid med Oslo kommune og Fylkesmannens landbruksavdeling i Oslo og Akershus. Prosjektet finansieres av Oslo kommune ved Sykehjemsetaten. Prosjektet bygger på Inn på tunet - tilrettelagte tilbud innenfor rammen av aktiviteter som naturlig ligger til landbruket.

Demenskonferanse
Som ledd i satsingen på Inn på tunet i demensomsorgen arrangerer Fylkesmannen i Oslo og Akershus konferanse i Oslo den 14.mai.

Tittelen på konferansen er; ”Inn på tunet; nye muligheter i demensomsorgen”. Det er lagt vekt på å vise frem gode eksempler fra kommuner som har positive erfaringer med å tilrettelegge dagtilbud for demente på gårdsbruk. 

Konferansens målgruppe er kommunale pleie- og omsorgsledere eller andre ansvarlige for demensomsorgen, pårørendeforeninger, kommunal landbruksforvaltning, gårdbrukere og andre interesserte.

Kontaktperson: Kai-Rune Tollefsen, tlf. 22 00 36 89
 

Utvalgte kulturlandskap

Av de 20 utvalgte kulturlandskapene i landet som skal få en særskilt forvaltning, ligger ett område i Oslo og ett i Akershus.

- Det er viktig å sette fokus på de flotte kulturlandskapene vi har i hovedstadsområdet og vi er glade for at vi har fått med et område både i Akershus og Oslo, sier landbruksdirektøren. I Oslo arbeider vi videre for at Maridalen skal komme inn som spesielt utvalgt landskap. Maridalen er et svært godt bevart bynært kulturlandskap som betyr mye for en svært stor del av landets befolkning -

Det utvalgte området i Oslo består av fire gamle boplasser i Oslomarka med særegent kulturlandskap. Plassene er Blankvannsbråten, Finnerud, Slagteren og Svartorseter. På alle plassene er innmarka kupert med veksling mellom gamle åkerlapper og slåtteenger. Enger og hagemarksprega skogspartier ligger rundt plassene. Det er registrert et sjeldent høyt antall arter av høyere planter i området, mange av disse er meget sjeldne. Kombinasjonen av kalkrikt jordsmonn og kontinuerlig drift har gitt opphav til svært artsrike slåtteenger med spesiell flora og spesielle kulturminner. Bygningsmiljøene er av byantikvaren i Oslo registrert som bevaringsverdige.

Området i Akershus, Lyshaug - Nordre Eik ligger i Nannestad kommune, rett sørvest for Gardermoen. Området omfatter ca 20 gårdsbruk og har en størrelse på om lag 12 km2. Dette er kjerneområdet i et sammenhengende ravinelandskap langs elva Leira. Ravinene her er sjeldent godt bevart. På det flate platået over ravinene ligger gårdene slik de har ligget i 1000 år, med åkerland rundt i et klassisk landbrukets kulturlandskap.

Blankvannsbråten. Foto: Turid Rikheim
Blankvannsbråten.

Solbakken og Ukkustad vestre Opstun. Foto: Turid Rikheim
Solbakken og Ukkustad vestre Opstun
Alle foto: Turid Rikheim

   Lyshaug. Foto: Turid Rikheim
Lyshaug. 

Grønt reiseliv med ny giv

Ønsker fra reiselivet om større fokus på småskala reiseliv, har resultert i et nylig oppstartet prosjekt med nettverk og kompetanseheving innenfor grønt reiseliv som viktige ingredienser.

Oslo og Akershus har tilgang til Norges største marked for gårds- og utmarksopplevelser. Samtidig har grønt reiseliv i vårt bynære område helt særegne utfordringer. Dette er utgangspunktet for et nytt prosjekt som Fylkesmannen i Oslo og Akershus har tatt initiativ til i samarbeid med Hvam videregående skole. Agro Utvikling på Hvam, et innovasjons- og kompetansesenter for landbruket i regionen, står for gjennomføringen av prosjektet. 

Formålet med det 2-årige prosjektet, er å etablere et permanent kompetansetilbud for aktører innenfor grønt reiseliv i Oslo og Akershus. Det er naturlig at et slikt kurstilbud legges til Hvam videregående skole, som er største videregående skole i Akershus med naturbruk. Underveis i prosjektperioden vil vi skape muligheter for læring og nettverk gjennom aktiviteter som temamøter, seminarer og studieturer.

En fersk kartlegging gjennomført i prosjektet, viser at det er rundt 80 tilbydere av grønt reiseliv i fylkene våre. Vi har i tillegg kommet i kontakt med 17 gårdbrukere som har etableringsplaner innenfor grønt reiseliv. To tredjedeler av respondentene i undersøkelsen har dessuten planer om å videreutvikle tilbudet sitt.

Den første temakvelden og nettverksmøte er nylig gjennomført med gode tilbakemeldinger fra reiselivsaktørene om at: ”Dette ønsker vi mer av!”

 
Fisker. Foto: Skogbrukets kursinstitutt
Foto: Skogbrukets kursinstitutt
 

Samfunn, næring og arealforvaltning

20.-22. oktober arrangeres et nytt KOLA-Viken seminar i Larvik for landbruksforvaltningen i de fem ”Viken-fylkene”.

Samlingen skal bidra til kompetanseutvikling innen næring, arealforvaltning og samfunnsspørsmål i landbruksområdene. Den nye plan- og bygningsloven og endringer i landbrukslovene som påvirker arealbruk er sentrale tema på samlingen. En utflukt i Larvik-området skal belyse visse praktiske problemstillinger innen areal- og landbruksforvaltning. Programmet skal også vise bruk av ulike kunnskapsbaser.

Invitasjon er nettopp sendt kommunene i Oslo og Akershus, Telemark, Vestfold, Østfold og Buskerud. Målgrupper er saksbehandlere i kommunal og regional landbruksforvalting, innen plan-, miljø- og byggesak.

Dette er det femte året Fylkesmennene i Østfold, Oslo og Akershus, Buskerud, Vestfold og Telemark samler ansatte fra kommunene og fylkesmennene i de fem fylkene. Landbruksavdelingen ved Fylkesmannen i Telemark har prosjektledelsen for samlingen, og vertskap i Larvik er Landbruksavdelingen ved Fylkesmannen i Vestfold.

Kontaktperson: Anette Søraas
 

Trebruk AS øker bruken av tre

Arbeidet i Treforum for Akershus og Østfold har resultert i etableringen av Trebruk AS som et kompetansesenter for bruk av tre. Det er startet et arbeid for å etablere prosjekter som fører til konkrete resultater for trebruken.
Dette gjelder prekvalifisering av gode løsninger i tre, trebygg i fire etasjer og mer, samt lavenergikontruksjoner og bioenergi.

I Sverige bygges i dag hver 7. leilighet med trekonstruksjon, og i flere andre land er andelen større. Dette viser at det er et potensial for å bygge i tre. Selv om forbudet mot å bygge høyere leilighetsbygg i tre er opphevet, bygges det fortsatt få høyhus med trekonstruksjon som bærende element. Trebruk skal arbeide med å skape konkrete prosjekter som viser at dette er mulig. I tillegg skal de som er med i utviklingen repetere prosessene slik at dette blir innarbeidet i deres kompetansemiljø.

Beregninger viser at en kombinasjon av bygging i tre og oppvarming med fornybar energi som for eksempel biobrensel, er positivt for klimaregnskapet. I Sverige omtales dette som ”klima-smart” bygging.

Trebruk AS er plassert på Vestby og ligger sentralt i forhold til utbyggingsaktiviteten som skal skje i Akershus og Østfold i årene som kommer. De som står bak Trebruk AS er 18 skogeierlag, Breivik Holding, Hersleth Entreprenør, Viken Skog BA, Jatak - Are Brug og Södra Timber AB. Innovasjon Norge har gitt økonomisk støtte til etableringen.

Kontaktperson: Terje Hoel

18. juni åpner butikklokaler bygget i tre for Sparkjeden på Vestby. Foto: Bjørn Lier
18. juni åpner butikklokaler bygget i tre for Sparkjeden på Vestby. Foto: Bjørn Lier.