Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Telemark 1/2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Telemark er ute med ny utgave av Fylkesnytt. Denne utgaven inneholder blant annet en nyhet om masterplan for skogsbilveier i Telemark.

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Telemark er ute med ny utgave av Fylkesnytt. Denne utgaven inneholder blant annet en nyhet om masterplan for skogsbilveier i Telemark. Den kommende planen for oppgradering av eksisterende og plan for nye skogsbilveier i fylket skal være uavhengig av kommuner og eiendomsgrenser for best mulig ressursutnyttelse.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet. 

Matsatsingen i Telemark

Med Matkoordinatoren på plass i Telemark, skjer det mye på flere områder nå. 38 personer deltok på studietur til lokalmatprodusenter i Vest-Telemark, og Matforum Telemark er under etablering.

I februar arrangerte Matkoordinatoren en studietur til lokalmatprodusenter i Vest-Telemark. Målgruppen var hotell og serveringsbedrifter. Hensikten var å knytte tettere bånd mellom lokalmatprodusenter og kjøkkensjefer og øke forståelse mellom dem. I alt 38 personer deltok på denne turen og tilbakemeldingene etter turen har vært udelt positive. Kjøkkensjefer ble kjent med nye produkter og smaker og stiftet nye bekjentskap. Bussturen ga også en realistisk opplevelse av utfordringene lokalmatprodusentene har med distribusjon.

Det er svært krevende og kostbart å få produkter fram til sluttbrukeren når en produserer flotte produkter langt unna allfarvei. Distribusjonsspørsmålet er på langt nær løst for mange produsenter. Matkoordinatoren engasjerer seg også i dette spørsmålet og bidrar aktivt til å finne løsninger.

Fylkesnytt: Fagtur til Vinje slakteri DA februar 2010.
Fagtur til Vinje slakteri DA februar 2010. Foto: Bob Gottschal, Fylkesmannen i Telemark

I regi av Matkoordinatoren er Matforum Telemark under etablering. Matforum er enn så lenge et uformelt forum som i sitt første møte har definert følgende formål:

  • synliggjøring av mat, suksessbedrifter og flaskehalser
  • utveksle erfaring av kompetanse som fremmer samarbeid
  • initiere og ta initiativ til tiltak, arrangement m.v.

Det er viktig at mat-Telemark framstår helhetlig. Dette arbeidet har høy prioritet for Matkoordinatoren.

Kontaktperson: Bob Gottschal, tlf 35 58 62 70, e-post: bgo@fmte.no.
 

Skogeierne satsa på ungskogpleie i 2009

Fylkesmannen er fornøyd med aktiviteten innen ungskogpleie i Telemark i 2009, med en økning på 14 prosent.

Ungskogpleieaktiviteten i Telemark steig fra 21 230 daa i 2008 til 24 268 daa i 2009. Dette innebærer en økning på 14 prosent. Med bakgrunn i det vanskelige året vi har lagt bak oss, med lave tømmerpriser og 34 prosent reduksjon i avvirkninga i fylket, er dette et resultat vi er fornøyd med. Erfaringene ellers er at ungskogpleieaktiviteten synker med tømmerprisen.

Prosjektet Tid for skog i Telemark ved prosjektleder Torfinn Ryen kan ta mye av æren for den pene aktivitetsøkinga. I AT Skog blei det gjort omprioriteringer for å øke ungskogpleien.

Det er ingen grunn til å vende ungskogen ryggen framover heller. Det er nok å ta tak i!

Kontaktperson: Liv Aakre, tlf. 35 58 62 58, e-post: laa@fmte.no.

         Fylkesnytt: Ungskogpleie
Ungskogpleie. Foto: Per Kristoffersen, Fylkesmannen i Telemark

Masterplan for skogsbilveier i Telemark

I Telemark arbeides for tiden med en ”Masterplan for skogsbilveier i Telemark”. Denne planen skal være en plan for oppgradering av eksisterende og plan for nye skogsbilveier i Telemark. Planen skal være uavhengig av kommuner og eiendomsgrenser, for å utnytte ressursgrunnlaget best mulig.

Fløtingen av tømmer i Skiensvassdraget opphørte da Union ble lagt ned. Skiensvassdragets Fellefløtningsforening ble avviklet og nettoformuen derfra ble overført til et fond kalt ”Fløtningsfondet”. Det er opprettet en et styre for fondet bestående av representanter for Norske Skogindustrier, AT Skog BA og Fylkesmannen i Telemark og en styringsgruppe for Masterplanen for skogsbilveier.

Det er bygget nærmere 5 000 km skogsbilveier i Telemark fra 50-tallet og fram til i dag. Trass i høy aktivitet med ombygging og vedlikehold av skogsbilveinettet er det stort behov for en oppgradering av veinettet for å tåle konsentrert, effektiv og skånsom utkjøring av tømmer på tømmerbiler med inntil 22 meter lengde og 50 tonn totalvekt. Telemark er et av Norges største skogfylker med et produktivt skogareal på 530 000 hektar med 50 millioner kubikkmeter stående på rot. Tilveksten i skogen er på 1,96 millioner kubikkmeter årlig. Med årlig hogst på nærmere en millioner kubikkmeter tømmer årlig trengs et solid og moderne nett av skogsbilveier.

     Fylkesnytt: Fra fløtingen av tømmer i Kanalen
Fra fløtingen av tømmer i Kanalen.
Foto: Per Kristoffersen, Fylkesmannen i Telemark
 

Styringsgruppa har startet arbeidet med utarbeiding av prosjektplan for arbeidet med planen og ønsker at en Masterplan for skogsbilveinettet i Telemark lages på grunnlag av en prosess hvor de aktuelle aktørene i prosjektet deltar. Aktører og berørte av prosjektet vil være skogeiere, transportører, skogeierforening, kommuner og fylkemannen.


Skogsbilvei. Foto: Per Kristoffersen, Fylkesmannen i Telemark

Styringsgruppa ser for seg at prosjektet skal inneholde bl.a. følgende aktiviteter: Registrering av tilstand for skogsbilveier, motivasjon, informasjon og kompetanseheving, analyser av tilgang på tømmer, flaskehalsanalyser på offentlig veinett, undersøkelse av bruer, bruk av geografiske informasjonssystemer (GIS) mv.

Kontaktperson: Per Kristoffersen, tlf. 35 58 62 57, e-post: pkr@fmte.no.
  

Gårdskart på nett

Kartportalen til Fylkesmannen i Buskerud og Fylkesmannen i Telemark gjør fra 8.3.2010 direkte oppslag og presenterer ”gårdskart på nett”  fra Skog og landskap.

Funksjonaliteten er utviklet i et samarbeid mellom vår web-kart leverandør Norconsult informasjonssystemer og Norsk institutt for skog og landskap.

Kartportalen aktiveres via hjemmesiden til Fylkesmannen - menypunktet ”Kart” som står oppe til høyre i menylinjen.

  • Funksjonen blir tilgjengelig ved at du, etter å ha valgt kommune, legger inn gnr/bnr til søkt landbrukseiendom og venstreklikker på teksten ”landbrukseiendom”. Programmet finner landbrukseiendommen.  
  • Velg ”Statusinformasjon” og det blir generert en tabell  med arealinformasjon over alle eiendommer og eiendomsteiger som er registrert i landbruksregistret.  
  • Disse arealene er et øyeblikksresultatet av en analyse av arealinformasjonen i AR5-basen og grensene i matrikkelen, og ikke tabellverdiene som er registrert i landbruksregistret.  Arealene er altså riktige dersom landbruksforvaltningen i kommunen følger opp ajourføringen av AR5.

I den genererte tabellen fra Skog og landskap står det en tekst ”Legg til som WMS”. Når du venstreklikker på denne aktiveres wms-tjenesten. Arealene og symboliseringen med farger, markslagssymbol og den enkelte teigs areal vises i vår lokale kartportal.

Fylkesnytt: Gårdskart
Fra Gårdskart på nett. Klikk på bildet for stort format av kartet.

Kontaktperson: Nils Olav Prestholdt, tlf. 35 58 62 55, e-post: nop@fmte.no.
  

Kola Viken

For 6. år på rad inviteres de kommunale og regionale landbruksforvaltningene i Viken-fylkene til felles fagsamling. Det er fylkesmennenes landbruksavdelinger som er ansvarlige for tiltaket og innholdet. I disse dager legges siste hånd på programmet for høstens samling som finner sted i Telemark 19.-21. oktober. Temaet i år vil være ”Næringsutvikling og verdiskaping i landbruket”.

Invitasjon til kommuner og fylker vil bli sendt ut straks etter påske.

Fylkesnytt: Kola Viken illustrasjonÅrets KOLA VIKEN samling vil sette spesielt søkelys på utfordringer og muligheter for næringsvirksomhet knyttet til landbrukseiendommer, både bynært og i utkantstrøk. Vi går inn på unges interesser og muligheter i et generasjonsperspektiv, både fra talerstol og gjennom befaring med erfaringsutveksling. Videre vil vi gi en innføring i ”verktøykassa” som kan benyttes for å få i gang nyskaping og næringsvirksomhet. Sist men ikke minst ønsker vi å fokusere på de mange mulighetene som kommunene, bygdene, lokalsamfunna og den enkelte kan velge å ta tak i dersom næringsutvikling og verdiskaping i landbruket skal være et satsingsområde.

Etter 5 års gjentak, har disse samlingene blitt et viktig faglig og sosialt møtested for kommunale og regionale landbruksforvaltninger. Faglig innhold har spent over et vidt felt, fra landbrukslovgivning til klima- og miljøutfordringer. Samlingene har turnert i de 5 samarbeidsfylkene Telemark, Vestfold, Buskerud, Oslo og Akershus samt Østfold med 100 tilfredse deltakere hvert år.

Fylkesmennene er nå klare til å videreføre et prosjekt som opprinnelig var planlagt over tre år. Videreføringen i KOLA VIKEN III er planlagt å strekke seg over nye tre år, 2010-2012. Opplegget vil følge i samme spor og fortsette å gi deltakerne faglig påfyll og inspirere til god og effektiv oppgaveløsning.

Informasjon om prosjektet og årets arrangement vil bli lagt ut på nettstedet www.umb.no/26689 samtidig med at invitasjonene sendes ut.

Kontaktperson: Harald Tveit, tlf. 35 58 62 61, e-post: htv@fmte.no.