Historisk arkiv

Landbruksnytt for kommunesektoren 1/2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgjevar: Landbruks- og matdepartementet

Landbruksnytt: Fyrste utgåve av Landbruksnytt 2010 tar mellom anna opp kommunanes moglegheit til å kome med innspel og synspunkt på korleis politikken på landbruks- og matområdet skal utformast. Les meir om ny Melding til Stortinget på landbruks- og matområdet, og om fleire aktuelle saker for landbruket i kommunane.

Landbruksnytt: Nyhetsbrev for verdiskaping i kommunene

Delta i utforminga av landbruks- og matpolitikken

Arbeidet med ny Melding til Stortinget på landbruks- og matområdet er i full gong. Meldinga vil legge grunnlaget for ein framtidsretta landbruks- og matpolitikk, og skal etter planen leggast fram for Stortinget våren 2011. I dette arbeidet har di kommune moglegheit til å kome med innspel og synspunkt på korleis politikken på landbruks- og matområdet skal utformast framover.

Statsråden inviterer til samråd med vekt på regionale utfordringar

For å få innspel frå heile landet inviterer landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til seks regionale samråd der mellom anna kommunar, fylkeskommunar, fylkesmenn, næringsliv, kunnskapsmiljø, organisasjonar og enkeltpersonar blir invitert til å delta. Det er sendt ut invitasjonar til ei rekkje aktuelle deltakarar og aktørar til møta. På desse samråda vil dei spesielle regionale utfordringane vere i fokus. Møta er opne for alle og delar av møta vert vist på nett-tv på departementet sine nettsider.

          
Regionalt samråd i Kristiansand 23.2. Foto: LMD

Agder- og Telemarksregionen var først ute med regionalt samråd tysdag 23. februar i Kristiansand, og over 100 personar møtte opp for å gje sine innspel til den nye landbruks- og matmeldinga.

Fylkesmannens landbruksavdelingar er ansvarlege for den praktiske gjennomføringa av dei regionale samråda i dei regionane der samråda vert helde. Møteplan for dei øvrige regionale samråda finn du i Kva skjer?-spalten til sist i Landbruksnytt. Følg også med på regjeringen.no/lmd for meir informasjon om tid og stad for samråda.

___________________________________________________________________________ 

Suksess for studiar i kommunal landbruksforvalting

Fylkesmannens landbruksavdeling i Rogaland, Hordaland, Vest-Agder og Aust-Agder har i 2008 og 2009 tilbydd eit kompetansegjevande studium for tilsette i kommunane som arbeider med landbruksforvalting. Kommunane har ansvar for eit breitt spekter av oppgåver på landbruksområdet - frå forvalting av landbrukslovgjevinga til nærings- og utviklingsarbeid - og Landbruks- og matdepartementet er oppteke av høg kompetanse og kvalitet i løysinga av oppgåvene.

Utviklinga av kurstilbodet kom i gong etter ei spørjeundersøking blant dei tilsette innan kommunal landbruksforvaltning i Rogaland. Her kom det fram eit ønske om eit modulbasert opplegg som var kompetansegjevande. Studieopplegget famna om tre ulike modular som kvar gav ti studiepoeng: Forvaltning av kulturlandskap i endring, Landbruksjuridiske emner og Prosjektretta nærings- og bygdeutvikling. Kursa vart utvikla av fylkesmennene i dei fire fylka, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Agder, Høgskulen i Volda og Utviklingskompetanse AS. Lærestadane var studiearrangørar for kvart sitt kurs.

Som ein del av kurset i forvalting av kulturlandskap var studentane på ei utferd som var tilrettelagt av Universitetet i Stavanger og Bioforsk Midt-Norge.
Som ein del av kurset i forvalting av kulturlandskap var studentane på ei utferd som var tilrettelagt av Universitetet i Stavanger og Bioforsk Midt-Norge. Foto: Synnøve Hognestad, Fylkesmannen i Rogaland.

Fornøgde studentar
Dei tre samlingsbaserte kursa har hatt mellom 24 og 40 oppmelde studentar frå kommunane si landbruksforvalting, med nokre få deltakarar frå Fylkesmannens landbruksavdelingar og frå eksternt hald. Fem av studentane gjennomførte alle tre modulane. Ein av dei var Alf Ole Bull-Tornøe, som arbeider som landbruksrådgjevar i Vindafjord kommune i Rogaland. Han var fornøgd med kursopplegget:

- Eg har fått auka innsikt i verdiane til kulturlandskapet og kva det har å seie i dagens samfunn. Kurset i landbruksjuridiske emne tok opp tema som korrekt saksbehandling, aktuelle lover, fristar og prosessar i kommunal forvalting. Det siste kurset, prosjektretta nærings- og bygdeutvikling, var nyttig i forhold til ymse prosessar i kommunal planlegging og prosjektarbeid, eigarforhold og forankring i langsiktig verdiskaping i kommunane.

Evaluering av studiet viser at studentane er svært nøgde med kursa. Deltakarane meiner at kursa er relevante å tilby med jamne mellomrom, slik at flest mogleg av dei tilsette i landbruksforvaltinga får anledning til å få formell kompetanse innan offentleg forvalting.

Landbruks- og matdepartementet har gitt utviklingsstøtte over tre år til utviklinga av studieopplegget. Dei fire fylkesmannsembeta har støtta studiet med ei avgift per student frå sitt fylke og deltakarane har sjølve betalt kursavgift og dekt reise og opphald i forbindelse med samlingane. Departementet og dei involverte fylkesmannsembeta håpar at kursa som er utvikla kan ha ein overføringsverdi til andre fylker som ynskjer å tilby slike kurs for den kommunale landbruksforvaltninga. Interesserte kan kontakte Fylkesmannen i Rogaland si landbruksavdeling for meir informasjon.

___________________________________________________________________________ 

Kafédialoger om forbrukerdimensjonen i matpolitikken

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk ville finne ut hva forbrukere mener om den norske maten. Løsningen var å invitere bønder, produsenter og forbrukere over hele landet til å snakke sammen over en matbit og en kopp kaffe. Som en del av prosjektet ”Mat med mer mening” har det fra Mandal i sør til Bodø i nord blitt arrangert kafédialoger der Landbruks- og matdepartementet har tatt turen for å snakke om hvordan norske forbrukere kan bli mer bevisste på maten de kjøper. 

- Mat engasjerer. De som produserer mat trenger å være i åpen og respektfull dialog med de som i sin rolle som forbrukere skal kjøpe maten. På samme måte er det behov for at folk flest blir bedre kjent med de dilemmaer og muligheter som ligger i norsk matproduksjon, sier Stine Sem, prosjektleder for ”Mat med mer mening”.

        

Kafédialog i Østfold
Kafédialog i Østfold. Foto: LMD

Prosjektet er initiert blant annet med tanke på å finne ut hva forbrukerne mener om den norske maten og norsk matproduksjon.

- Prosjektet handler også om å formidle at matproduksjon i Norge gir mer enn selve maten, blant annet når det gjelder pleie av kulturlandskapet, bosetningshensyn og å ta vare på mattradisjoner og produksjonsmåter. Kommunene har en viktig rolle fordi de kjenner til hva som rører seg i sitt lokalområde og hvilke krefter, nøkkelpersonell og tematikk som fenger, sier Sem.

___________________________________________________________________________   

Inn på tunet-løftet - mulighet for nyskapende kommuner

Inn på tunet-løftet logo
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete lanserte 9. februar ”Inn på tunet-løftet”. Totalt er det satt av 18 millioner i prosjektmidler til kommunene.

Inn på tunet-løftet skal:

  • Bidra til forankring av Inn på tunet i kommunale og regionale planer og strategier
  • Øke antall Inn på tunet-tilbud i kommunene, gjennom langsiktige samarbeidsavtaler mellom kjøper og tilbyder
  • Gi brukere av ulike tjenester et mangfoldig og kvalitetssikret tilbud tilpasset den enkeltes behov
  • Skape samarbeid og nettverk, og gi økt kompetanse hos kommunen og samarbeidspartnerne
  • Stimulere til næringsutvikling i landbruket ved at flere bønder får kunnskap om Inn på tunet som næring, og at eksisterende Inn på tunet-tilbud styrkes
  • Gi økt profilering og synliggjøring av tjenestetilbudet

Kommunene inviteres til å søke om prosjektmidler. Midlene kan benyttes til blant annet prosjektarbeid, faglig utviklingsarbeid, nettverksbygging og kompetanseheving. Formål og søknadskrav er nærmere beskrevet i et eget programnotat som er utarbeidet for Inn på tunet-løftet:

- Dette er en flott mulighet for kommunene til å sette fokus på utvikling av Inn på tunet-tjenester i kommunen, og det er viktig å starte nå! Det må jobbes på tvers av etater og for en god politisk forankring. Vi har store forventninger til kommunene rundt dette, sier Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Inn på tunet-løftet er et nasjonalt politisk løft for å fremme lokalt, regionalt og nasjonalt samarbeid på området. Gjennom Inn på tunet tilbys utdannings-, oppvekst-, helse- og omsorgssektoren tilrettelagte tjenester på gårdsbruk. Tjenestene er for eksempel tiltak innenfor skole, psykisk helse, demens, arbeidstrening, integreringstiltak for innvandrere og flyktinger, forebyggende tiltak innen helse og omsorg, tiltak innen rus, kriminalomsorg og kriminalitetsforebyggende tiltak. Det er i dag om lag 800 gårdsbruk som har et Inn på tunet-tilbud.

- Bonden tilbyr samfunnet å være med og løse viktige omsorgsoppgaver i åra framover for både unge og voksne i ulike livssituasjoner. Dette gir også nye arbeidsplasser på gården. Derfor lanserer vi Inn på tunet-løftet i kommunene, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk under lanseringen.

Frist for å søke om midler er 10. mai. Søknaden skal gå til Innovasjon Norge via Fylkesmannen i ditt fylke. Søknadsskjema vil bli tilgjengelig hos Innovasjon Norge fra 10. mars.

___________________________________________________________________________  

Vil endre nydyrkingsforskriften

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk mener hensynet til klimaet gjør det riktig å forby nydyrking av myr større enn 2 dekar og med et torvlag på minst 30 cm. Det går fram av et høringsnotat om endringer av nydyrkingsforskriften som sendes ut i disse dager. Forslaget innebærer blant annet at klimahensyn tas inn som en del av målsettingen i forskriften på linje med biologisk mangfold, kulturminner og næringshensyn.

          Nysådd åker.
Nysådd åker. Foto: Tore Wuttudal, Samfoto

Følger opp landbrukets klimamelding
- Forslaget til endringer i nydyrkingsforskriften er en direkte oppfølging av vår egen klimamelding. Landbruket tar klimautfordringene på alvor. Nydyrking av myr fører til store klimagassutslipp. Det fører også til at viktige leveområder for planter og dyr blir ødelagt, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

St.meld. nr. 39 (2009-2009) Klimautfordringene - landbruket en del av løsningen slår fast at de framtidige utslippene av CO₂ og lystgass fra jordbruksjord blir betydelig redusert. Også Klimakur 2020-rapporten til Klima- og forurensningsdirektoratet viser til det samme.

Endringsforslaget innebærer at det ikke blir anledning til nydyrking av myr større enn 2 dekar med et torvlag på minst 30 cm blir forbudt. Gjelder tiltaket myr som har mindre tykkelse eller større areal, skal klimautslippet som følger av nydyrkingen være et vurderingsmoment ved avgjørelsen av om nydyrking skal tillates.

Høringsfrist er 30. april 2010.

___________________________________________________________________________ 

Landbrukseiendom: Friere prissetting på gårdsbruk

Landbruks- og matdepartementet har utarbeidet et rundskriv med nye retningslinjer for prisvurdering av konsesjonsbelagt landbrukseiendom. Her heter det at prisvurdering skal gjennomføres når avtalt pris er over 1,5 millioner kroner.

- Priskontroll er et viktig virkemiddel for å holde prisene på landbrukseiendommer på et nivå som er med å sikre kjøpers drifts- og inntektsmuligheter. Samfunnet bidrar med inntektsmuligheter og rammevilkår gjennom jordbruksavtalen. Da er det nødvendig for samfunnet også å ha kontroll med prisnivået på landbrukseiendommer, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Ønsker å stimulere til økt omsetning
Oppjustering av den nedre beløpsgrensen for prisvurdering åpner for at mindre eiendommer hvor boligfunksjonen er mer framtredende enn næringsaspektet blir omsatt til en pris som ligger nærmere markedsverdi.

- Endringene bidrar til at vi får et enklere regelverk for prisvurdering. Jeg vet også at mange nordmenn har en drøm om å få kjøpe seg et bruk. Håpet er at disse endringene skal gjøre det mulig å øke omsetningen av landbrukseiendommer slik at flere kan få realisert denne drømmen, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Gårdsbruk i Rogaland
Gårdsbruk i Rogaland. Foto: LMD

___________________________________________________________________________ 

Kva skjer?

Lillehammer
8. mars:
 
Regionalt samråd for Innlandet i samband med ny Melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken
Drammen
23. mars:
 
Regionalt samråd for Oslofjord-regionen i samband med ny Melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken
Drammen 
23. - 24. mars:
 
Regjeringa og fylkeskommunane har sin årlege kontaktkonferanse
Trondheim/Værnes
26. mars:
 
Regionalt samråd for Trøndelag i samband med ny Melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken
Trondheim
25. mai:
 
Nasjonal konferanse om Inn på tunet
7. september: Nasjonal konferanse om økologisk mat (stad vert annonsert seinare)