Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Østfold 2/2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. I denne utgaven finner du blant annet en artikkel om Grønt reiseliv og mat i Østfold.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.   

Grønt reiseliv og mat i Østfold

En samlet og økt satsing på det grønne reiselivet og lokal mat begynner nå å bære frukter. Østfold Bondelag er prosjekteier, men skal sammen med Fylkesmannen ha ansvaret for mobilisering og tilrettelegging av fem til seks nettverksklynger med aktører med landbruksaktiviteter innenfor natur, kultur, overnatting og matopplevelser under arbeidstittelen ”Ille Gøy”.

Når klyngene er dannet samles deltagerne for å danne forpliktende samarbeid, oppnå felles markedsføring og salg sammen med satsingen på det tradisjonelle reiselivet som skjer i fylket.

Målsetningen er å få til fem til åtte gode salgbare opplevelsesprodukt som skal resultere i opplevelsesruter for kurs- og konferansemarkedet, turisme og ikke minst nærmiljøet. Forprosjektet er finansiert av Østfold fylkeskommune, Fylkesmannen i Østfold og Innovasjon Norge Østfold, og skal være ferdig i slutten av 2013.

Hest og kjerre

Hest og kjerre. (Foto: Fylkesmannen i Østfold)
  

Østlandsmesterskap for Videregående 2 kokk- og servitørlinja

18. januar 2012 arrangeres det 5. Østlandsmesterskapet for kokker og servitører for økologisk og lokal mat. Formålet med elevkonkurransen er å øke elevenes kjennskap til lokal og økologisk mat, samt skape engasjement for matfaget blant annet gjennom å øke bruk av lokale og økologisk produserte råvarer. Slik håpes det å rekruttere flere elever til matfag ved å skape økt engasjement og stolthet for matfaget, øke kompetansen hos lærere og få til bedre kontakt mellom skole og det lokale næringslivet.

Fylkene bytter på å arrangere Østlandsmesterskapet. For første gang er alle de syv fylkene rundt Oslofjorden med. I år holdes konkurransen i ”åpent landskap” på Vitensentret Inspiria, Østfolds nye opplevelsessenter i Sarpsborg. Det er Kokkenes Mesterlaug som har hovedansvar for å gjennomføre mesterskapene med hjelp fra matkontaktene hos Fylkesmennene under elevkonkurransen. Harald Osa er hoveddommer.

Fra venstre: Are Sekkelsten lærer, Eirik reserve, Tina, Jenny, Ida og Harald Osa

Kokkelaget som vant i 2009, fra venstre: Are Sekkelsten lærer, Eirik reserve, Tina, Jenny, Ida og hoveddommer Harald Osa. (Foto: Ann Kristin Andreassen, Fylkesmannen i Østfold)
  

Slakting på gården

11. og 13. september blir det slakting av dyr på gårder i Østfold i slakteanlegget til Mobilslakt. Mobilslakt AS skal ha en ”signingstur” og vise frem den spesialinnredede bilen for interesserte husdyrbønder. Først ute er Haugseng gård med Ivar og Inger Grimstad. Neste stopp er hos Else Thorenfelt på Hvaler. Mattilsynet har egen veterinær på plass som skal sikre god mattrygghet.

Målet for Mobilslakt er å utvikle en god mobil slakteprosess for småskalavirksomheter, i samsvar ønsket om trygg og kortreist mat, økt lokal verdiskaping, kunnskapsoverføring og beredskapskapasitet. Mobilslakt AS er EU-godkjent, har rett til bruk av ovalt stempel og kan nå slakte i hele Norge. Foreløpig slaktes småfe, kalv opp til 120 kg slaktevekt og gris. Mobilslakt kan også slakte etter prinsippene for omsetting av ”halalkjøtt”.      
Slakting pågår i bilen

Slakting pågår i bilen (Foto: Torill Malmstrøm)

  

Østfold Landbruksselskap satser

logo Østfold Landbruksselskap
 

Østfold Landbruksselskap er inne i en spennende utvikling, som et resultat av at selskapets representantskap for et års tid siden vedtok å ansette en prosjektleder i et 2-årig engasjement. Målet med stillingen er å skape en fremtidig strategi for selskapet, en strategi som skal ta stilling til utfordrende spørsmål som: Hvilken funksjon skal Landbruksselskapet ha i Østfold? På hvilken måte kan Landbruksselskapet på best mulig måte være en av utviklingsaktørene i landbruket i Østfold? Selskapet eies av nærings- og de økonomiske organisasjonene i landbruket i Østfold. Hvordan kan dette eierforholdet styrkes og utvikles?

     
Prosjektleder Ida Marie Ruud i Hamnehagen

Prosjektleder Ida Marie Ruud i Hamnehagen (Foto: Finn Wahl)

 

For at et veivalg skal kunne tas og for at en strategi skal kunne ta form, må erfaringer høstes. Derfor arrangeres Landbruksselskapet et sett arrangementer, mange av dem på Momarkenplassen Mysen, en plass som Landbruksselskapet eier.

”Hamnehagen” under Momarkedet 2009

”Hamnehagen” under Momarkedet 2009 (Foto: Ida Marie Ruud)

Hesteutstilling og Værkåring er allerede gjennomført, og neste arrangement på plakaten er Julemarked 19.november. Av andre arrangementer og prosjekter i regi av Landbruksselskapet er Landbrukshelg i Rømskog siste helga i januar 2012, og drift av Nettbonden.no, en landbruksportal på nett for Østfold.

Logo Landbrukshelg i Østfold 

Aktivt skogsflisår i Østfold

Til tross for at tilskuddssatsene til uttak av skogsvirke til bioenergi ble redusert noe i år, så har aktiviteten allikevel steget. Ved inngangen av oktober er det bevilget 4,6 millioner kroner (inkludert 0,5 million fra 2010) sammenlignet med 3,4 millioner i fjor. Selv om man korrigerer for den halve millionen der tiltaket ble gjennomført i fjor, viser tallene klart at aktiviteten har gått opp når man tar i betraktning at tilskuddet ble redusert i snitt med 25 prosent.

    
Trevirke til bioenergi i Marker kommune

Trevirke til bioenergi i Marker kommune (Foto: Bård Skrøvset)

Fortsatt er det kulturlandskapspleie som dominerer (52 prosent), fulgt av lauvskoghogst (26 prosent) og hogstavfall (15 prosent). Ungskogpleie og veikantrydding utgjør dessverre under 4 prosent, - men verken tilskuddsmidlene eller kalenderåret 2011 er helt slutt enda..