Historisk arkiv

Solheim begeistret for Google

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Her kunne jeg tenkt meg å jobbe, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim spøkefullt etter sitt besøk i Google sitt hovedkvarter utenfor San Francisco torsdag. Google tar godt vare på sine ansatte, samtidig som bedriften har et omfattende program for miljøvern og for å bekjempe fattigdom.

Erik Solheim brukte siste dag av sitt USA-opphold til å besøke flere miljøteknologibedrifter og å møte professorer og studenter ved det Berkeley-universitetet i San Francisco.

Besøket ble avsluttet hos Google sitt hovedkvarter en times tid utenfor San Francisco. Solheim fikk høre om en bedrift som ikke bare tar godt vare på sine ansatte, men som også investerer i ny fornybar energi, og etterspør miljøvennlige produkter i sine innkjøp. For eksempel har bedriften satt ny standard for energieffektive datamaskiner. Google har en egen hjemmeside der de forteller om sitt miljøprogram.

Erik Solheim var begeistret etter besøket i hovedkvarteret til Google. Google har et omfattende miljøprogram. Foto: Miljøverndepartementet.
Erik Solheim var begeistret etter besøket i hovedkvarteret
til Google. Google har et omfattende miljøprogram.
Foto: Miljøverndepartementet.

Solheim besøkte også solenergibedriften SolFocus, som mente de kunne produsere energi som er konkurransedyktig med olje og gass – bare volumet blir stort nok. Dette håper bedriften å klare innen 2012. Les mer på nettsidene til SolFocus.

Bellona-leder Frederik Hauge og Erik Solheim studerer solcellepanelet til bedriften Solfocus utenfor San Francisco. Solfocus utvikler en ny type solenergi der målet er å redusere kostnadene. Foto: Miljøverndepartementet.
Bellona-leder Frederik Hauge og Erik Solheim studerer solcellepanelet til bedriften Solfocus utenfor San Francisco. Solfocus utvikler en ny type solenergi der målet er å redusere kostnadene. Foto: Miljøverndepartementet.

Oppsummerte
For norske journalister oppsummerte Solheim sitt USA-besøk torsdag ettermiddag. Besøket hadde klima som tema.

- Det bobler og syder i USA, og spesielt i California. Dette har vært veldig morsomt å oppleve, sa Solheim og viste til en rekke energibedrifter som har store mål for framtidens nye, fornybare energi.

Han synes at USA står ved et vannskille, der det nå er en helt annen og mer konstruktiv tilnærming til klimaproblemene enn tidligere.

- Det har vært litt overraskende å oppleve at California bruker regulering framfor markedet når de skal redusere utslippene av klimagassutslippene. Man skulle tro at markedsmekanismene står sterkt i USA. Det er tankevekkende at myndighetene i California har mer tro på reguleringer, sier Solheim.

Han synes USA-besøket har vært oppløftende, og er mer optimistisk enn da han kom. Han sa at Norge nå ønsker å trappe opp den diplomatiske klimaoffensiven overfor republikanerne og demokratene. Samtidig er han spent på utfallet av både primærvalget, og ikke minst presidentvalget.