Historisk arkiv

Fylkesplan for Nordland godkjent

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kongen har i statsråd fredag 2. oktober godkjent fylkesplan for Nordland 2008-2011. Regional utvikling er det gjennomgående tema i planen, med visjonen ”vekstfylket som griper mulighetene”.

Nordland er rikt på natur og ressurser, men har også store utfordringer. Fylkesplanen har fire resultatområder: kompetanse, innovasjon og entreprenørskap, regionbygging og infrastruktur.

Fylkesplanen legger vekt på at natur og kulturlandskap er viktige fellesgoder som reiselivet drar nytte av. Dette har stor betydning for å utvikle lokalsamfunnene. Regjeringen viser her til Nasjonal strategi for reiselivsnæringen, utviklingsprogrammet Grønt reiseliv, Verdiskapingsprogrammet på kulturminneområdet samt programmet Naturarven som verdiskaper.

Fylkesplanen har arealpolitiske retningslinjer. Den nye plan- og bygningsloven vil styrke regional planlegging. For lokalisering av handel viser regjeringen til Rikspolitisk bestemmelse for kjøpesentre. Norge vil stanse tap av naturmangfold, og regjeringen har lagt fram en ny lov om naturmangfold som skal ivareta dette. Et sterkt jordvern i hele Norge er nødvendig for å sikre matproduksjonen.   For vindkraft viser regjeringen til egne retningslinjer for planlegging og lokalisering.

Strandsonepolitikken skal følges opp ved streng praksis ved behandling av planer og dispensasjoner. Planarbeid i kystsonen er viktig for å unngå konflikter med andre nærings- og brukerhensyn. Havbruk må behandles på samme måte som andre interesser.