Historisk arkiv

Sier nei til vei på Hitra for å redde hubroen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier nei til en planlagt vei på Hitra for å sikre en viktig hekkeplass for hubro. Hubro er en sterkt truet fugleart i Norge.

Miljøverndepartementet har behandlet klager fra Norsk Ornitologisk Forening, WWF og Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag på at den foreslåtte traséen for riksvei 714 på Hitra ligger nær en viktig hekkeplass for hubro. Det har kommet ny kunnskap om hubroen som gjør at kommunens vedtak om trasé nå oppheves av Miljøverndepartementet.

Hubroen er Europas største ugleart. Det er få av dem igjen i Norge, bestanden synker og arten står i fare for å bli utryddet fra norsk natur. Hubro er derfor klassifisert som ”sterkt truet” i Norsk Rødliste 2006.

–Situasjonen for hubro er urovekkende. Derfor må vi unngå veibygging og andre tiltak som kan føre til at bestanden går enda mer ned, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Hitra og Frøya kommuner har i lang tid vært ansett som særlig viktige for hubro i Sør-Trøndelag. Området ved Dolmsundet på Hitra er en nasjonalt viktig hubrolokalitet. 

–Jeg har derfor besluttet at den planlagte veitraseen ikke kan gjennomføres, sier Erik Solheim.