Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Siste del av Alnastien åpnes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen åpner mandag 16. mai den nye turveien langs Alnaelva gjennom Svartdalen. Dermed er siste del av Alnastien fra marka til fjorden åpnet. Samtidig åpnes en ny park på Bryn.

–Det skal bli like fint for folk i Groruddalen å gå langs Alnaelva som det er for folk på Grünerløkka å gå langs Akerselva. Gjenåpning av elver og tilrettelegging av fine turområder på langs og på tvers er en viktig del av Groruddalssatsingen. Jeg gleder meg til å gå tur her, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

–Alnastien gir en fantastisk mulighet til å gå eller sykle sammenhengende fra markagrensa og til klosterruinene og Middelalderparken i Gamlebyen. Strekningen binder byen vår sammen og byr på både historiske tilbakeblikk og fine naturopplevelser, sier byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen. 

Gjennom fem år har Friluftsetaten i Oslo gjennomført mer enn ti prosjekter for å skape sammenheng i Alnastien fra markagrensa til Middelalderparken i Gamlebyen. Miljøverndepartementet og Oslo kommune har gitt betydelige midler til prosjektet gjennom Groruddalssatsingen. Fortsatt er det flere steder hvor elva ligger i rør under bakken. Målet er at mest mulig av Alnaelva, inkludert sidebekker, skal være åpnet innen 2020.

Byggingen av turveien i Svartdalen startet høsten 2009 og har kostet om lag 12 millioner kroner. Totalt har Miljøverndepartementet og Oslo kommune investert om lag 80 millioner kroner gjennom Groruddalssatsningen i oppgradering av turveier og parker langs Alnastien.

Gjennom Svartdalen er Alnastien lagt i svært bratt og vanskelig terreng, men turveien er universelt utformet og lett tilgjengelig for syklister, rullestolbrukere og barnevogner. I det ulendte terrenget er det bygget en spektakulær turvei på en bordgang og en vakker hengebru som snor seg langs Alna.

På Bryn er det bygget en ny park hvor det tidligere var en parkeringsplass. Parken har blitt en liten parkperle med god utsikt over Alnaelva.

 

Plan for åpningen:

Oppmøte: Svartdalsparken, Enebakkveien 69 ved Kværnerbyen.

Avslutning: Brynsengfaret på Bryn.

Det vil bli buss fra Borggården ved Rådhuset med avgang kl. 11.40.

 

Kl. 12.00: Oppmøte ved Enebakkveien i Kværnerdalen.

Kl. 12.05: Historisk stopp ved Karsten Sølve Nilsen (forfatter av boka Alna) - Alnaelvas betydning som industrielv i Oslo.

Kl. 12.10: Vandring fra Enebakkveien og oppover langs elva

Kl. 12.30: Tale ved miljø- og utviklingsminister Erik Solheim

Kl. 12.35: Tale ved byråd Bård Folke Fredriksen

Kl. 12.40: Snorklipping ved starten av brokonstruksjonen

Kl. 12.50: Orientering om geologien og Oslofeltet ved Karsten Sølve Nilsen

Kl. 13.00: Vandring oppover langs Alnastien og orientering om det nye naturkartet for området. Tid for separatintervjuer.

Kl. 13.35: Åpning av parken på Bryn ved miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Pressekontakt Miljøverndepartementet:
Kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg, tlf 911 91 313

Pressekontakt Oslo kommune:
Byråd Bård Folke Fredriksen, tlf 415 04 162  

Til toppen