Historisk arkiv

Ny overvåkning av havmiljøet i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vil sette i gang ny og mer samordnet overvåkning av de marine økosystemene i nord. Initiativet er en del av arbeidet for å møte kunnskapsbehovet som omtales i forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten.

Pressemelding

Dato: 31.03.06

Ny overvåkning av havmiljøet i nord

Regjeringen vil sette i gang ny og mer samordnet overvåkning av de marine økosystemene i nord. Initiativet er en del av arbeidet for å møte kunnskapsbehovet som omtales i forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten.

- Innhenting av kunnskap skal bli en av bærebjelkene i arbeidet med å sikre en forvaltning av Barentshavet som tar hensyn til havets økosystemer, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Som ansvarlig departement skal Miljøverndepartementet koordinere oppfølgingen av forvaltningsplanen. Det enkelte fagdepartement skal likevel ha ansvaret for å gjennomføre tiltak.

Både vurderinger og tiltak skal bygge på en helhetlig tilnærming basert på grundig faglig kunnskap.

Regjeringen skal etablere en rådgivende gruppe for overvåking av Barentshavet, ledet av Havforskningsinstituttet. Et forum for samarbeid om miljørisiko knyttet til akutt forurensning i havområdet, skal ledes av Kystverket. Et faglig forum med ansvar for oppfølging og koordinering av det faglige arbeidet, skal ledes av Norsk polarinstitutt. I tillegg skal det etableres en referansegruppe for arbeidet med økosystembasert forvaltning av Barentshavet.

Kunnskapsoppbygging og særlig overvåkning er viktig for å kunne vurdere kvaliteten på økosystemene i området på en bedre måte.

- Overvåkningen vil gi oss en bedre mulighet til å følge utviklingen av miljøtilstanden i havområdet på tvers av sektorene, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy. Med stort press for økt aktivitet i området, er det viktig å få oppdatert kunnskap om endringer i miljøet, sier hun.

Det nye overvåkningssystemet skal sørge for at vi kan vurdere utviklingen i økosystemene mer systematisk enn vi kan i dag. Systemet legger blant annet opp til en langt grundigere overvåkning av forurensningsnivåene. Overvåkningssystemet vil også kunne brukes for å dokumentere kvaliteten på norsk sjømat.

Regjeringen vil i tillegg styrke forskningen på havområdet gjennom en strategisk satsing innenfor forskningsprogrammer i Forskningsrådet. Dette arbeidet skal samordnes med regjeringens initiativ Barents 2020 og forskningssamarbeidet med Russland.

Forvaltningsplanen legger også opp til bedre kartlegging. En viktig del av dette arbeidet blir økt satsning på MAREANO-programmet. Det skal arbeides for at dette programmet skal kartlegge havbunnen og dens biologiske, fysiske og kjemiske miljø i det sørlige Barentshavet fra Lofoten til grensen mot Russland innen 2010. Vi vil også bidra til å styrke kunnskapsgrunnlaget om sjøfuglbestandene gjennom sjøfuglprogrammet SEAPOP.

Meldingen inneholder også planer for å gjennomføre en generell kartlegging av helse- og miljøfarlige stoffer i økosystemet, og videreutvikle kartleggingen av risikoutvikling i området.

En samlet rapportering om forvaltningen av havområdet vil foretas jevnlig, første gang i 2010. Behov for tiltak vurderes med utgangspunkt i disse rapportene. Planen vil deretter få en grundigere oppdatering i 2020. Den nye kunnskapen vil sikre Norges særlige stilling i drøftelser av miljø- og ressursspørsmål i nordområdene i fremtiden. I tillegg vil den være et viktig bidrag i arbeidet under internasjonale miljøkonvensjoner.

Se kart over de mest sårbare områdene (pdf – 573 kb)

Se kart over rammer for petroleumsvirksomhet denne stortingsperioden (pdf – 207 kb)

Les Stortingsmelding 8 (2005-2006) Helhetlig forvaltning av de marine i Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten (Forvaltningsplanen).

Les felles pressemelding om Forvaltningsplanen.

Miljøvernminister Helen Bjørnøys presentasjon av forvaltningsplanen (pdf – 1,1 MB)

Les mer om Forvaltningsplan Barentshavet

Les også mer om dette hos:

Olje- og energidepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet

Kontaktperson: Lill-Torunn Kilde, tlf: 22 24 60 52, 90 95 32 97