Historisk arkiv

Vil forby kvikksølv i produkter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy ber SFT utarbeide forslag til forbud mot bruk av miljøgiften kvikksølv i produkter.

Pressemelding

Dato: 05.04.06

Vil forby kvikksølv i produkter

Miljøvernminister Helen Bjørnøy ber SFT utarbeide forslag til forbud mot bruk av miljøgiften kvikksølv i produkter.

- Kvikksølv er en av de farligste miljøgiftene vi vet om, og utgjør en trussel for miljøet og menneskers helse. Vi bør derfor ikke eksponeres for kvikksølv i det daglige, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Miljøvernmyndighetene ønsker å styrke innsatsen mot kvikksølv. Derfor ønsker departementet å gjennomføre en rekke tiltak for å stanse utslippene så langt som mulig, både nasjonalt og internasjonalt. Miljøvernministeren ber SFT lage forslag til generelt forbud mot bruk av kvikksølv i produkter med nærmere angitte unntak for enkelte bruksområder.

- Et generelt forbud mot kvikksølv i produkter vil bidra til å redusere de nasjonale utslippene, samtidig som det speilvender reguleringsformen. Det betyr at produsenter og de som omsetter produkter med kvikksølv, må bevise at fortsatt bruk av kvikksølv er strengt nødvendig for å få unntak, sier Bjørnøy.

Selv om kvikksølv allerede er forbudt i en rekke produkter, benyttes kvikksølv i dag blant annet i tannfyllingsmaterialer, lyskilder og måleinstrumenter. Miljøgevinsten av forbudet vil først og fremst ligge i en raskere utfasing av kvikksølv i amalgam. Selv om bruk av amalgam er kraftig redusert etter oppfordringer fra helsemyndighetene, er målet å sikre en videre og raskere reduksjon.

Hun mener forbudet også vil ha en viktig oppgave internasjonalt.

- Forbudet vil være et viktig grep for å styrke norske innspill til internasjonale avtaler. Målet er jo at utslipp av kvikksølv så langt som mulig stanses gjennom en forpliktende global avtale, sier hun.

Kvikksølvforurensning i Norge skyldes både nasjonale utslipp og langtransportert forurensning fra andre deler av verden. Produkter er en viktig kilde til utslipp av kvikksølv. Vi har et mål om å stanse bruk og utslipp av kvikksølv og andre miljøgifter innen 2020. For å nå dette målet er det nødvendig med et forbud som hindrer bred spredning av kvikksølv til miljøet.

Les mer om miljøgifter.

Kontaktperson: Fungerende avdelingsdirektør Henrik H. Eriksen, tlf. 22 24 58 39.