Historisk arkiv

Regjeringen satser på nye friluftsområder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen fortsetter å bruke store summer på å sikre friluftsområder for allmennheten. I år vil regjeringen bruke 76 millioner kroner på dette. Det betyr at regjeringen har stått for en kraftig økning i bevilgningene til dette formålet siden den tiltrådte.

Som følge av den økte satsingen er det blitt en betydelig større aktivitet i kommunene for å sikre nye friluftsområder for allmennheten. Dette har resultert i mange nye søknader om statlig finansiering av slike områder.

Statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Helen Bjørnøy presenterte Regjeringens satsing på å sikre friluftsområder. Foto: Miljøverndepartementet.
Statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Helen Bjørnøy presenterte Regjeringens satsing på å sikre friluftsområder. Foto: Miljøverndepartementet.

- Vi har prioritert tiltak som bedrer den faktiske situasjonen for friluftsliv og rekreasjon på viktige og lett tilgjengelige badeplasser og andre friarealer i strandsonen, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Med dette er regjeringen på god vei til å realisere Soria Moria-erklæringen der det blant annet står at det skal bevilges mer penger til å kjøpe attraktive friarealer og strandområder til allmennhetens bruk, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Direktoratet for naturforvaltning har etter regjeringsskiftet hittil gitt tilsagn om sikring av ca 100 nye områder for til sammen rundt 100 millioner kroner. Det er hittil i år gitt tilsagn om sikring og tilrettelegging av 42 nye områder for rundt 36 millioner kroner (se vedlagt liste over områder/kommuner). Nye tilsagn på rundt 20 millioner vil bli gitt utover høsten.

I tillegg kommer en innsats på minst 10 millioner kroner til etablering av skjærgårdspark i Lyngdal, Farsund, Kvinesdal og Flekkefjord på Lister-kysten i år, som sikrer minst 1500 dekar nye friarealer fordelt på et 30-talls områder som tilrettelegges naturvennlig.

Regjeringen vil fortsatt sikre at hensynet til allmenn bruksrett, friluftsliv og kulturminner blir ivaretatt når Forsvaret og Kystverket skal avvirke sin virksomhet på attraktive strandområder. Derfor kommer det også en innsats på ca. 10 mill kr. millioner kroner for å sikre 18 forsvarseiendommer som friluftsområder for allmennheten.

 - Friluftsliv er en kilde til glede og bedre folkehelse. Allemannsretten er den viktigste bærebjelken for at alle skal ha tilgang til naturen. Det er derfor viktig at denne ikke svekkes, sier statsministeren.

Regjeringen har også gjeninnført ordningen med juridisk hjelp for kommuner som strever med strandsone-problematikk. To millioner kroner er avsatt til denne ordningen som også er et ledd i arbeidet for å sikre allmennheten bedre tilgang til strandsonen.

Tilsagn som er gitt til nå i 2007:

Område Kommune
Øketangen Sarpsborg
Svalrødkilen Halden
Grønnstruktur Oslo
Skar Lien Oslo
Gyltholmen Frogn
Kongsgårdsmoen Kongsberg
Stordammen Drammen
Karlsvika Tønsberg
Bergerbukta Svelvik
Røtusaåsen Porsgrunn
Gumøyknuten Kragerø
Odden Lyngdal
Odden Kristiansand
NRK-eiendommen Kristiansand
Vallehaugen Lindesnes
Grønnstrukturer Stavanger
Store Stokkavann Stavanger
Auglend Eigersund
Sikringsprosjekt Friluftsrådet VEST
Grønnstruktur Bergen
Sveholmen Vågsøy
Årneset Volda
Ørskogfjellet Vestnes
Aksla Ålesund
Åsemulen Ålesund
Vegsundrabben Ålesund
Skråvika Ålesund
Ikorneset Gjemnes
Rensvikvatnet Frei
Bjørnsund Fræna
Jendem Fræna
Grønnstruktur Trondheim
Østmarkneset Trondheim
Buktafjæra Trondheim
Byabukta Trondheim
Kvilhaug Trondheim
Stamnesøya og Ytterøya Hemne
Kvitsandvika Frosta
Fagereng Tromsø
Henrikstøa/Finnsnesodden Finnsnes
Solbakken Vadsø

Samlet tilsagnssum for disse er ca 36 millioner kroner.

Oversiktskart:

Sikring av friluftsområder - medvirkning fra Direktoratet for naturforvaltning etter 17. oktober 2005 (pdf - 1 Mb)

Sikring av friluftsområder i Nord-Norge - medvirkning fra Direktoratet for naturforvaltning etter 17. oktober 2005 (pdf - 700 kb)

Sikring av friluftsområder i Midt-Norge - medvirkning fra Direktoratet for naturforvaltning etter 17. oktober 2005 (pdf - 800 kb)

Sikring av friluftsområder i Sør-Norge - medvirkning fra Direktoratet for naturforvaltning etter 17. oktober 2005 (pdf - 800 kb)

Status over forsvarseiendommerfriluftseiendommer i 2007 (pdf)

Status over forsvarseiendommer 2005-2006 (pdf)