Historisk arkiv

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Statlige virksomheter skal skjerpe miljøinnsatsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen innfører egen miljøpolitikk for statlige innkjøp. Klima- og energitiltak blir prioritert. Statlige virksomheter med aktiviteter som kan få betydelige miljøkonsekvenser blir også bedt om å organisere virksomheten slik at man legger systematisk og bevisst vekt på miljøhensyn. Dette går fram av regjeringens handlingsplan for miljø- og samfunnsansvar som er utarbeidet av Miljøverndepartementet, Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet.

Regjeringen innfører egen miljøpolitikk for statlige innkjøp. Klima- og energitiltak blir prioritert. Statlige virksomheter med aktiviteter  som kan få betydelige miljøkonsekvenser blir også bedt om å organisere virksomheten slik at man legger systematisk og bevisst vekt på miljøhensyn.  Dette går fram av regjeringens handlingsplan for miljø- og samfunnsansvar som er utarbeidet av Miljøverndepartementet, Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy oppfordrer samtidig kommunesektoren til å følge opp med tilsvarende krav overfor sine virksomheter.
 
- Vi vil gi konkrete krav og føringer til statlige anskaffelser innen blant annet bygg- og eiendomsforvaltning, transport og biler, IKT-utstyr, mat, tekstiler og andre sentrale produktgrupper med potensiale for miljøgevinster, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Hvert år kjøper offentlig sektor inn varer og tjenester for rundt 275 milliarder kroner. Staten alene kjøper for rundt 100 milliarder kroner.

- Staten er en stor forbruker og innkjøper av varer og tjenester, og vi skal bruke vår forbrukermakt til å fremme de miljøvennlige løsningene på markedet. Staten bør gå foran, men vi vil samtidig legge til rette for at kommunene følger opp. Jeg oppfordrer derfor kommunene til å stille tilsvarende krav. Jeg vil legge til rette for dette gjennom kompetansetiltak og samarbeid med Kommunenes sentralforbund, sier Bjørnøy. 

- Økt vekt på miljø, livsløpskostnader og positivt omdømme vil bidra til en bedre og mer effektiv offentlig sektor. Vi må velge fremtidsrettet og være krevende kunder. Dette vil bidra til et konkurransedyktig næringsliv i et verdensmarked hvor etterspørselen etter miljøteknologi er i rask vekst, sier Bjørnøy. 

Det er et mål at miljøbelastningen knyttet til offentlige anskaffelser minimeres. I arbeidet med miljøhensyn vil tiltak knyttet til klima og energi, helse- og miljøfarlige kjemikalier og biologisk mangfold prioriteres. Avfallsforebygging og effektiv ressursutnyttelse er en del av dette.

- Regelverket for offentlige anskaffelser legger til rette for å stille ulike former for miljøkrav og gjennomføre gode miljøtiltak. Det er viktig at offentlige innkjøpere benytter seg av disse mulighetene for å bidra til at miljøbelastningene knyttet til innkjøp blir minimale, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.