Historisk arkiv

Glommas kilder er vernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kongen har i statsråd i dag fattet vedtak om vern av Skardsfjella og Hyllingsda-len i Tydal og Røros kommuner i Sør-Trøndelag.

- Dette vernevedtaket er et ledd i gjennomføringen av landsplanen for nasjonalparker og for Trøndelagsfylkene er nå landsplanarbeidet avsluttet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
Vernet omfatter Skardsfjella og Hyllingsdalen landskapvernområde med 4 tilhørende naturreservater og omfatter et areal på ca 326,4 kvadratkilometer. Størstedelen av area-let er privat grunn. Andelen statsgrunn utgjør 9 %.

Landskapsvernområdet dekker et større naturområde som er relativt lite påvirket av tyngre tekniske inngrep. Den urørte vassdragsnaturen knyttet til Glommas kilder er av særlig verdi. Fjellbjørkeskogen er en viktig del av landskapsbildet. Det er også knyttet store kulturminneinteresser til Skardsfjella og Hyllingsdalen, særlig samiske kulturminner. Området er dessuten viktig for friluftslivet.
Naturreservatene omfatter urskogsnære bjørkeskogsområder i Rørosdistriktet, våt-marksområder med rikt fugleliv og rike forekomster av eutrofe (næringsrike) vierkratt. Områdene har også særlig vitenskapelig verdi som referanseområder. 

Verneområdet brukes mye i friluftslivs- og turismesammenheng. Hovedaktivitetene knytter seg til ski- og fotturer, samt jakt og fiske, bærplukking og rideturer.
Naturområdene brukes til reindrift, og er viktige for samisk kultur og næringsutnyttel-se. Beiting er den eneste jordbruksaktiviteten som foregår innenfor verneområdet. Verneområdet ligger i det alt vesentlige innenfor vernskoggrensa. Ut over noe hogst til ved drives det ikke skogsdrift.

Det er ønske om lokal forvaltning av verneområdene. Derfor vil Tydal og Røros kommu-ner få tilbud om å få delegert forvaltningsmyndigheten for de 5 foreslåtte verneområde-ne. Det forutsettes at de samiske interessene, herunder reindriften, blir ivaretatt på en god måte i forvaltningen. Det skal videre utarbeides en forvaltningsplan for området, og berørte parter skal delta i utarbeidelsen. Utover de ordinære bevilgningene til forvaltning av verneområdene, avsettes det 1,5 mill kr til forvaltningsrettede tiltak som oppsyn, skjøtsel, tilrettelegging og utarbeidelse av forvaltningsplan.

Faktaark (pdf)

Kongelig resolusjon

Forskrifter (Lovdata)

Kart