Historisk arkiv

Regjeringen oppnevner et miljøgiftsutvalg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen har i dag oppnevnt ”miljøgiftsutvalget” som skal gi innspill til norske myndigheter om konkrete tiltak som kan iverksettes for at utslipp av miljøgifter stanses innen 2020.

Bruk og utslipp av miljøgifter medfører en alvorlig og langsiktig trussel mot biologisk mangfold, matforsyning og helse for kommende generasjoner. Miljøgiftene hoper seg opp i naturen og små utslipp kan derfor over tid gi så høye konsentrasjoner at det fører til uopprettelige skader på mennesker og dyr.

Eksempler på miljøgifter er kvikksølv, brommerte flammehemmere og dioksiner. I dag blir barn født med flere hundre menneskeskapte stoffer i blodet og blir via morsmelk ytterligere eksponert for miljøgifter.

Utslipp og skadevirkningene fra miljøgifter er både et nasjonalt og globalt problem. Norge og nordområdene mottar en betydelig mengde miljøgifter fra land i andre deler av verden via luft- og havstrømmer.

Regjeringen har i dag oppnevnt ”miljøgiftsutvalget” som skal gi innspill til norske myndigheter om konkrete tiltak som kan iverksettes for at utslipp av miljøgifter stanses innen 2020.

- Utslipp av miljøgifter er blant de største miljøutfordringene vi står ovenfor. Utvalgets arbeid vil være svært viktig for å bidra til at vi får stanset bruk og utslipp av miljøgifter, og at vi når våre ambisiøse målsettinger på området, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Stans i utslipp av miljøgifter er høyt prioritert i miljøvernpolitikken. Regjeringen har vedtatt et mål om at bruk og utslipp av miljøgifter skal kontinuerlig reduseres i den hensikt å stanse utslippene innen 2020. Gitt miljøgiftenes lange nedbrytningstid i naturen, utslippenes mange nasjonale og internasjonale kilder, samt en manglende kunnskap om miljøgifter, er 2020-målet svært ambisiøst. Miljøgiftsutfordringen er kompleks og ytterligere tiltak vil være nødvendig for å møte de langsiktige utfordringene.

Utvalget skal foreslå konkrete tiltak som kan bidra til at 2020-målet nås. Dette skal gi myndighetene et styrket grunnlag for videreutvikling av norsk politikk og virkemidler på området. Arbeidet skal munne ut i en NOU og ferdigstilles i juni 2010.

Utvalget består av:

Leder:
Ketil Hylland, Forsker, NIVA, seksjon for økotoksikologi og Professor, Universitet i Oslo, Biologisk institutt

Øvrige utvalgsmedlemmer:
Bjørn Erikson, Avdelingsleder, LO
Sigrid Eskeland Schütz, Førsteamanuensis, Universitet i Bergen
Anne Lill Gade, REACH programansvarlig, Jotun
Alvhild Hedstein, Direktør, Stiftelsen Miljømerking
Kristin Magnussen, Senior miljørådgiver, SWECO Norge AS
Jon Øyvind Odland, Professor, Universitetet i Tromsø
Per-Erik Schulze, Fagrådgiver, Norges Naturvernforbund