Historisk arkiv

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim:

Må sikre driften på Jærbanen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim godkjenner ikke at områdene ved Brueland og Ganddal er avsatt til annet enn jernbaneareal/viktig ledd i kommunikasjonssystemet, i kommuneplan for Sandnes 2007-2020. Jernbaneverket må sammen med Sandnes kommune og Rogaland fylkeskommune avklare hvilke arealer som trengs for å sikre driften på Jærbanen i samsvar med ”Utviklingsplan for Jærbanen” og ”Fylkesdelplan for langsiktig byutvikling på Jæren”. Jernbaneverkets innsigelser er dermed tatt til følge.

Den foreliggende høringsutgaven av ”Utviklingsplan for Jærbanen” viser at det kan bli behov for hele eller deler av de arealene det er reist innsigelse til, og at det foreløpig ikke er mulig å konkludere med hvilke arealer som eventuelt kan frigis. En videre utvikling av innsigelsesområdene til sentrumsformål (bydelssenter Ganddal) og kombinert nærings- og offentlig/ allmennyttigformål (Brueland) kan ikke skje før det framtidige behov knyttet til Jærbanen er endelig avklart.

Det er viktig å sikre at Jærbanen ferdig utbygget med eventuelt nye sidebaner har nok areal til å fungere effektivt og økonomisk. Jærbanen må ha tilstrekkelige areal på rett sted til å ivareta utviklingen av et høykvalitets togtilbud til nytte for de reisende og regionen. Lokaltogene må kunne snu og hensettes nærmest mulig der de starter/stopper. Samtidig må en sikre at det ikke blir liggende store brakkarealer nær knutepunktene. Det må derfor være en kritisk vurdering av hvilke funksjoner som skal plasseres hvor og hvilke omfang (reservekapasitet) de skal kunne ha. I framtiden bør ikke arealer i Ganddal sentrum brukes til slike støyende (og arealkrevende) behov som pukklager og liknende. Jernbanefunksjoner som ikke er avhengig av å være lokalisert i Ganddal eller på Brueland, bør plasseres på mindre attraktive steder, utenfor sentrum.

”Jeg forventer at Jernbaneverket umiddelbart følger opp foreliggende ”Utviklingsplan for Jærbanen” i en dialog med Rogaland fylkeskommune og Sandnes kommune, for å avklare endelig hvilke arealer i Ganddal og på Brueland som skal prioriteres til jernbanefunksjoner og hvilke som kan frigis til andre formål. Her skal målsettingene i ”Fylkesdelplan for langsiktig byutvikling på Jæren” søkes ivaretatt.” sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.