Historisk arkiv

Landskapsvernområdene Kvænangsbotn og Navitdalen er opprettet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

De to landskapsvernområdene Kvænangsbotn og Navitdalen i Kvænangen kommune i Troms ble vedtatt av Kongen i statsråd i dag.

Landskapsvernområdene er på til sammen nesten 300 kvadratkilometer. Kontraster mellom elvedaler og fjell sammen med kulturminner som vitner om samisk reindrift og sjøsamisk og kvensk bruk gjennom tidene, preger områdene.

- Dette er områder hvor mennesker har levd i og av naturen gjennom historien. I tillegg til at vernet vil sikre leveområdet for flere truede planter og dyr, er kulturminner og spor som vitner om både samisk reindrift og sjøsamisk og kvensk bruk en viktig del av formålet med vernet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim

Landskapsvernområdene omfatter to dalfører med variert og særpreget natur- og kulturlandskap. Landskapene er karakterisert ved stor variasjon med overganger mellom rolige elver og omkringliggende fjell. Områdene har rikt fugleliv, og det er funnet flere rødlistearter av både planter og dyr. 
 

Navitelva i forgrunnen. Fjellet Šlimpogáisá i bakgrunnen. Foto: Per Olav Aslaksen.
Navitelva i forgrunnen. Fjellet Šlimpogáisá i bakgrunnen. Foto: Per Olav Aslaksen.

Navitdalen har vært særlig viktig for reindrift og samisk bruk. I Kvænangsbotn er de kjente kulturminnene først og fremst knyttet til den kvenske skogbrukskulturen og utmarksdriften.

- Regjeringen ønsker å styrke lokaldemokratiet i forvaltningen av verneområdene. Forvaltningsmyndigheten legges derfor, i tråd med den nye forvaltningsmodellen for verneområder, til et lokalt verneområdestyre der også samiske interesser skal være representert, sier Solheim.

Vernebestemmelsene er utformet slik at reindrift og annen tradisjonell utmarksnæring i hovedsak kan fortsette som før i verneområdene. Vernet gir også rom for eventuell økt satsning på naturbasert reiseliv.

Vernevedtaket er en viktig oppfølging av nasjonalparkplanen (St. meld. nr. 62 (1991-1992) Ny landsplan for nasjonalparker og andre større verneområder i Norge) og bidrar til å oppfylle målet om å verne et representativt utvalg av norsk natur.

Utsikt mot Gåsevatnet fra sør. Tverrfjellet til venstre bak Gåsevatnet. Fjorden i bakgrunnen. Foto: Per Olav Aslaksen.
Utsikt mot Gåsevatnet fra sør. Tverrfjellet til venstre bak Gåsevatnet. Fjorden i bakgrunnen. Foto: Per Olav Aslaksen.