Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Regjeringen lanserte Brasil-strategi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen lanserte i dag strategien for samarbeid mellom Norge og Brasil. Fem statsråder markerte hvor viktig forholdet til Brasil er.

- Det er viktig for oss å samarbeide nært med en viktig aktør som Brasil. Vi har nå en mulighet til å utvikle forholdet til Brasil i retning av et partnerskap. Strategien vil være et viktig instrument for regjeringen i dette arbeidet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Brasil er den viktigeste samarbeidspartneren for Norge i Latin-Amerika. Den norske Brasil-strategien skal styrke, utdype og videreutvikle kontakten innen blant annet næringsliv, klima og miljø, urfolk og menneskerettigheter, kultur og kunnskapssamarbeid.

- Norge og Brasil jobber tett sammen om miljø og klima. Brasil er et av de landene i verden som gjør mest for å motvirke klimaendringene. Jeg ser fram til å ta regnskogsamarbeidet et skritt videre, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Les hele Brasil-strategien her.

Brasil er en stor aktør i internasjonal politikk og økonomi. Med sine 203 millioner innbyggere har Brasil verdens sjuende største økonomi. Landet er også blitt en svært viktig partner for Norge, for norsk næringsliv og norske investeringer.

- Brasil gir store muligheter for bredden av norsk næringsliv. Strategien viser hvordan regjeringen vil arbeide for støtte opp om norsk næringsvirksomhet i Brasil, sier handels- og næringsminister Trond Giske, som blant annet foreslår å opprette en bilateral handelskommisjon.

Strategien er utviklet i et inkluderende samarbeid med en rekke ulike samfunnsaktører. Den gir en helhetlig ramme for et partnerskap der kunnskap og bærekraft er sentrale stikkord.

- Norge og Brasil er begge store energinasjoner. Gjennom flere tiår har vi hatt en god dialog om petroleumsspørsmål. Norsk petroleumsindustri er med sin teknologi, kompetanse og erfaring fra norsk sokkel godt posisjonert for videre vekst i Brasil, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

- Brasil er et viktig marked for norsk sjømat. Nå tar vi steget videre ved å inngå samarbeid innen bærekraftig forvaltning av fiskeri og akvakultur. Allerede neste uke reiser en norsk delegasjon til Brasil for å konkretisere det videre samarbeidet sammen med representanter for brasilianske myndigheter, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Støre og Solheim besøker Brasil neste uke for å presentere strategien for sine brasilianske kolleger. Giske besøkte landet i februar med en rekordstor delegasjon fra næringslivet.

Til toppen