Historisk arkiv

Einar (19) til topps i Abelkonkurransen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Giske delte ut mattepris

Kvinnheringen Einar Bogsnes Hegge (19) er et mattetalent av rang. I går stakk han av med seieren i årets Abelkonkurranse, og fikk gratulasjoner av nærings- og handelsminister Trond Giske.

 

Einar Bogsnes Hegge (19) gikk til topps i Abelkonkurransen. Prisen fikk han av nærings- og handelsminister Trond Giske. Arrangementet ble ledet av NRKs Selda Ekiz fra vitenskapsprogrammet Newton. (Anne Cecilie Lund)

 

Kvinnheringen Einar Bogsnes Hegge (19) er et mattetalent av rang. I går stakk han av med seieren i årets Abelkonkurranse, og fikk gratulasjoner av nærings- og handelsminister Trond Giske.

Årlig kjemper nesten 3500 ungdommer om å gå til topps i Nils Henrik Abelkonkurransen, en matematikkonkurranse for landets videregående skoler. I går, 7. mars, var det altså Bogsnes Hegge som kunne ta imot gavesjekken på 15.000 kroner, glasspokal, diplom og gratulasjoner fra medkonkurrenter og minister.

- Eg er litt overraska over at eg vann. Mange av det andre konkurrentane verka veldig sterke, og ei stund verka det utenkjeleg at eg skulle stikke av med sigeren, sa Bogsnes Hegge til sin lokalavis Sunnhordland Blad.

Konkurransen blir avviklet i forbindelse med utdelingen av den prestisjetunge Abelprisen for fremragende, internasjonale matematiker. Les mer om Abelprisen her.

Ungdomskonkurransen er ment å bidra til å skape blest og engasjement rundt realfagene i skolen. 319 elever (266 gutter og 53 jenter) fra 126 skoler rundt hele landet har løst oppgaver i algebra, geometri etc. Så møttes de 24 beste til dyst ved NTNU i Trondheim. Giske var den første som fikk gleden av å gratulere Bogsnes Hegge med seieren.

- Han vant i knivskarp konkurranse med de beste i matematikk på landets videregående skoler. Det er en stor prestasjon. Jeg er imponert over ham og alle de andre ungdommene som har deltatt i Abelkonkurransen. Vi vet at næringslivet etterlyser flere ingeniører. Derfor er det viktig at vi sørger for god rekruttering til realfagene blant barn og unge, sier Giske.

Statsråden møtte Høyres nestleder Jan Tore Sanner i debatt om hvordan politikerne kan bidra til å styrke interessen for og opplegget rundt matematikk i skolen. Konferansier var NRKs Selda Ekis, programleder i ungdomsvitenskapsprogrammet Newton.

 

Bakgrunn:

Niels Henrik Abels minnefond ble etablert 1. januar 2002. 

Hovedmålet er å dele ut en Abelpris for fremragende matematisk arbeid.

Prisens størrelse er 6 millioner norske kroner (ca 800 000 Euro) og ble for første gang delt ut 3. juni 2003.

Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-akademi (DNVA) som har nedsatt en Abel-komite bestående av 5 matematikere til å vurdere nominerte kandidater og anbefale en verdig vinner av Abelprisen.

Abelkonkurransen er en matematikkonkurranse for ungdommer på videregående skole. Hensikten er å skape økt engasjement og interesse for realfag blant barn og unge.