Historisk arkiv

Europakommisjonens grønnbok om de maritime næringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Europakommisjonen legger i dag fram en grønnbok om en helhetlig marin og maritim politikk for EU. Grønnboken berører sentrale norske interesser, både innenfor og utenfor rammen av EØS-avtalen.

Pressemelding

Nr.: 38/06
Dato: 7. juni 2006
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel. 22 24 65 60

Europakommisjonens grønnbok om de maritime næringer

Europakommisjonen legger i dag fram en grønnbok om en helhetlig marin og maritim politikk for EU.Grønnboken berører sentrale norskeinteresser, både innenfor og utenfor rammen av EØS-avtalen: blant annet skipsfart/kystfart, fiskeri/fangst, petroleums- og gassvirksomhet, kystadministrasjon, miljø/forurensning, havrett, forskning og turisme.

– Det er gledelig at Europakommisjonen for første gang presenterer en helhetlig fremstilling av utfordringer og muligheter innen de maritime næringer i Europa. Dette gir muligheter for økt fokus på potensialet for verdiskaping og næringsutvikling i disse næringene, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

Denne satsingen i EU passer godt overens med de ambisjonene den norske regjeringen har. I Soria Moria-erklæringen legges det opp til utvikling av nasjonale strategier på områder der Norge har kompetanse eller særlige fortrinn. Maritim/marin sektor er et slikt område.

Grønnboken er knyttet opp mot EUs Lisboastrategi, og skal omfatte økt verdiskaping og konkurranseevne, sysselsetting, miljøvern og sikkerhet i tilknytning til EUs hav- og sjøområder. Målet er ikke nødvendigvis å uforme ny politikk på de enkelte områder, men å se eksisterende politikk i sammenheng og skape synergier mellom de ulike politikkområdene. Grønnboken vil være på høring fram til sommeren 2007, og det er i denne fasen det blir klart hvilke konkrete forslag som vil bli iverksatt.

– Grønnboken berører områder som er sentrale for Norge, og er et eksempel på en EU-prosess der det er viktig at Norge har en aktiv holdning. Grønnboken vil kunne bidra til å styrke samarbeidet mellom Norge og EU på det maritime området, sier Eriksen.

Norge har deltatt aktivt fram mot lanseringen av grønnboken, og har blant annet levert bidrag basert på innspill fra offentlige organer, organisasjoner og næringsmiljøer. Vi vil også ta aktivt del i høringsprosessen. I oktober er Norge vertskap for en bredt anlagt konferanse der grønnboken er tema, i regi av European Maritime Industries Forum.

Norge deltar aktivt i internasjonale organisasjoner som regulerer skipsfarten. Vi samarbeider blant annet med EU om utviklingen av et helhetlig europeisk transportsystem. Vi samarbeider også tett for å etablere transportkorridorer til sjøs og for å fjerne flaskehalser som er til hinder for nærskipsfarten.

– Norge samarbeider allerede nært med EU innen skipsfart og maritim forskning, områder der Norge har bedrifter og forskingsinstitusjoner i verdensklasse. Med vår erfaring og kunnskap på det maritime området ønsker vi å være en viktig bidragsyter til EUs maritime politikk. Økt fokus på dette området i EU gir muligheter for å videreutvikle norsk kompetanse og verdiskaping innenfor de maritime næringer, sier Eriksen.

Les pressemelding fra Europakommisjonen: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/06/739&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en