Historisk arkiv

Løft for forenklingsarbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen vil sette i verk tiltak for at næringslivets administrative kostnader skal gå betydelig ned. For første gang er det kartlagt hva det koster næringslivet å etterleve krav til blant annet rapportering og dokumentasjon i offentlig regelverk. Resultatene viser at dette utgjør om lag 2,6 prosent av BNP.

– Vi har manglet tallfestet og systematisk kunnskap om næringslivets administrative byrder, men det har vi skaffet oss nå. Dette vil gi forenklingsarbeidet et løft. Nå vil det bli gjort et grundig arbeid i departementene for å se om formålet med regelverket kan nås på en mindre kostnadskrevende måte enn i dag. Vi tar blant annet sikte på å lansere en forenklingsplan våren 2008, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Regjeringens satsing vil ikke minst komme småbedriftene til gode. Bedrifter med under 10 ansatte utgjør rundt 95 prosent av samlet antall bedrifter i Norge. Småbedriftene står for en betydelig del av verdiskapingen i næringslivet, og er svært viktige i norsk økonomi. Samtidig har disse ofte begrensede ressurser til å utføre administrative oppgaver.

– Vi må fokusere på å forbedre offentlige reguleringer og legge om til elektronisk kommunikasjon slik at det er minst mulig arbeidskrevende for bedriftene å gi det offentlige nødvendig informasjon, sier Andersen.

Kartleggingen, som er gjennomført at Nærings- og handelsdepartementet, er den første i sitt slag i Norge. Liknende målinger er gjort i andre land. I Nederland er det for eksempel beregnet at de administrative kostnadene utgjør 3,6 prosent av BNP, mens Danmark har beregnet kostnadene til å være 2,2 prosent av BNP.

Undersøkelsen viser at bedriftenes opplevelse av rapporteringskravene fra det offentlige varierer. Noen rapporteringskrav oppleves som umiddelbart meningsfulle fordi samfunnsnytten er åpenbar. Enkelte krav er dessuten sammenfallende med rutiner som bedriften uansett må ta seg av. Det som oppleves mest byrdefullt, er regelverk og krav som bedriftene ikke forstår hensikten med. 

– Myndighetene trenger informasjon blant annet for å kunne betale sykelønn, beregne skatt og verne forbrukere og arbeidstakere. Samtidig må kostnadene dette medfører holdes opp mot reguleringenes samfunnsnytte. I en situasjon der Norge har knapphet på arbeidskraft er det ekstra viktig at arbeidskraften brukes til produksjon og nyskaping, og ikke til unødvendige administrative oppgaver, sier Andersen.

Regjeringen vil nå utarbeide en rekke tiltak for å redusere de administrative kostnadene. På lengre sikt kan lovendringer på enkelte områder være aktuelt. Andre mulige tiltak kan være å redusere hyppigheten av hvor ofte innrapportering skal skje og bedre gjenbruke av data. Det kanskje viktigste enkelttiltaket vil imidlertid være videreutvikling av nettportalen Altinn som inngangsportal til alle offentlige tjenester for næringslivet.

 

Se også:

Kartlegging av administrative kostnader - rapporter inndelt etter departement

Temaside: Kartleggings- og forenklingsprosjektet 2006-2009