Historisk arkiv

OG21 Forum — Revidert strategi for petroleumsforskningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiministeren mottok i dag OG 21s forslag til revidert strategi for forskningsinnsatsen i olje- og gassnæringen under OG 21 Forum ved Universitetet i Oslo. (24.11.05)

Pressemelding

Nr.: 155/05
Dato: 24.11.05
Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09 / 901 97 382

OG21 Forum – Revidert strategi for petroleumsforskningen

Olje- og energiministeren mottok i dag OG 21s forslag til revidert strategi for forskningsinnsatsen i olje- og gassnæringen under OG 21 Forum ved Universitetet i Oslo. ”Olje og gass i det 21. århundre” (OG 21) ble etablert av Olje- og energidepartementet i 2001 for å oppnå en helhetlig og målrettet strategi for forsknings- og teknologisamarbeidet i næringen. Forslaget vil være ute til offentlig høring frem til årsskiftet. Endelig strategi vil bli fastsatt av styret i OG21 i januar 2006.

– OG21s nye strategi for petroleumsforskningen peker på viktige forskningsbehov og nødvendig offentlig innsats for å maksimere verdiskapingen fra norsk sokkel på lang sikt, uttaler olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. – Strategien, som blant annet fremhever behovet for å fremskaffe ny, miljøvennlig teknologi, vil spille en viktig rolle både for myndighetene og industrien.

OG21 har greid å få oljeselskap, universiteter, forskningsinstitusjoner, leverandørindustri og myndigheter til å samles om en felles nasjonal teknologistrategi innen olje og gass. Samarbeidet i OG21 er fremhevet av energibransjen som unikt i sitt slag i verden.

– Departementet vil legge betydelig vekt på denne strategien i satsingen på petroleums­forskning fremover, sier statsråd Enoksen. – Regjeringens økning på nær 100 millioner kroner til petroleumsforskning i 2006 vil være viktig i denne sammenheng. Økningen resulterer i en samlet bevilgning på om lag 400 millioner kroner, og er et betydelig skritt i retning av å nå OG21s målsetting om 600 millioner kroner i årlige bevilgninger til petroleumsforskning.

OG21 forvalter ikke selv midler, men er viktig for å styrke samarbeidet rundt forsknings- og teknologivirksomheten i olje- og gassnæringen. Norges forskningsråds programmer PETROMAKS og Demo 2000 er de viktigste offentlige virkemidlene for å implementere OG21s strategi.

Bakgrunnsinformasjon:


Olje og gass i det 21. århundre – OG21

Olje- og gassvirksomheten er i dag den største næringen i Norge, og vil fortsatt være en viktig bidragsyter til økonomisk vekst og til finansieringen av den norske velferdsstaten. Fremtidig verdiskaping på norsk sokkel vil imidlertid være mer teknologisk krevende og kunnskapsintensiv enn tilfellet har vært til nå. Utsiktene for olje- og gassvirksomheten gir store utfordringer knyttet til en styrking av den nasjonale forsknings- og teknologinnsatsen på dette viktige området.

OG21 ble etablert på initiativ av Olje- og energidepartementet i 2001 for å samle olje- og gassindustrien om en felles nasjonal teknologistrategi. OG21 er organisert gjennom et styre, som er satt sammen av departementet, og et sekretariat. Tilknytningen til petroleumsnæringen går gjennom OG21 Forum. OG21 Forum er en møteplass der alle med interesser i petroleumsforskning kan ta del i OG21 strategiprosessen.

OG21 har greid å få oljeselskap, universiteter, forskningsinstitusjoner, leverandørindustri og myndigheter til å samles om en felles nasjonal teknologistrategi innen olje og gass. I forbindelse med Det internasjonale energibyråets (IEA) evaluering av den norske energipolitikken, ble samarbeidet i OG21 anerkjent som unikt i sitt slag i verden.

OG21s strategi for forskningsinnsatsen i olje- og gassnæringen er nå revidert. Den oppdaterte strategien peker på forskningsbehov og nødvendig offentlig innsats for å maksimere verdiskapingen fra norsk sokkel på lang sikt. Blant annet framheves behovet for å utvikle nye, miljøvennlige energiteknologier.

Store utfordringer for olje- og gassvirksomheten
Følgende hovedutfordringer legger viktige premisser for OG21s arbeid:

  • Hoveddelen av de norske feltene er kommet over i moden fase. Det vil koste mer å få ut petroleumsressurser, samtidig med at ny teknologi er nødvendig.
  • For å opprettholde produksjonen fra norsk sokkel, trenger vi å finne mer olje og gass. I områder hvor infrastrukturen fortsatt finnes, er det viktig med funn innenfor en relativt kort tidshorisont. I tillegg er leteaktiviteten i nye områder mer krevende geologisk og teknisk.
  • Økt utvinning vil være avgjørende for verdiskapingen fra olje- og gassproduksjon. I denne sammenheng er det behov for ulike typer tiltak, og det satses på å finne nye innovative metoder for å øke utvinningsgraden.
  • Aktivitet i Barentshavet og Arktisk region vil gi nye utfordringer. Spesielt gjelder det å fremskaffe ny teknologi som tar vare på miljøet. I tillegg må vi bygge kompetanse og løsninger til å bygge ut i farvann med is, farvann langt unna eksisterende infrastruktur og ikke minst må vi bli i bedre stand til å vurdere risikoen ved å operere i disse farvannene både hva gjelder miljø og sikkerhet.

OG21s viktigste resultater og mål
I tillegg til å trekke opp hovedlinjene for den teknologiske satsningen innen olje- og gassektoren, har OG21 generert et bredt samarbeid innenfor flere sentrale teknologiområder. OG21-samarbeidet har allerede skapt interessante forsknings- og utviklingsaktiviteter innen teknologiområder knyttet til blant annet CO2 og kostnadseffektiv boring.

Planene for økt utvinning, kombinert med bruk av ny, norskutviklet teknologi på Tordisfeltet, er et eksempel på viktig teknologiutvikling. Gjennomføringen av prosjektet Tordis IOR vil øke utvinningsgraden på feltet fra 49 prosent til 55 prosent. Økningen tilsvarer om lag 35 millioner fat olje. Prosjektet vil være det første som fullt ut tar i bruk havbunnsseparasjon. Havbunnsseparatoren er utviklet av norsk industri, og vil bli levert av FMC Kongsberg Subsea. Dette er teknologi som vil få stor betydning for økt oljeutvinning, haleproduksjon, produksjon på dypt vann og i miljøsensitive områder.

Oppbygging av kompetanse og tilstrekkelig rekruttering til oljebransjen er helt sentralt for en fortsatt velfungerende og kompetent olje- og gassvirksomhet. Med fallende søknadsmasse til naturvitenskapelige fag og forringelse av kvalitet, blir dette en av de viktigste utfordringene for petroleumsnæringen. OG21 peker på behovet for en nasjonal innsats for å motivere ungdom til å velge utdanninger som er viktige for olje- og gassindustrien.

Et hovedmål for OG21 er å øke offentlige midler til forskning og utvikling innen petroleumsrelaterte områder til 600 millioner kroner årlig. OG21 vurderer at en slik offentlig forskningsinnsats er tilpasset de teknologiske hovedutfordringene i sektoren. Regjeringens forslag om å øke neste års bevilgning til petroleumsforskning med 100 millioner kroner til om lag 400 millioner kroner er et vesentlig bidrag i denne retning. Økte bidrag fra myndighetene til forskningsinnsatsen i sektoren krever også styrket innsats fra næringen.