Historisk arkiv

Enoksen i Qatar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Der deltok statsråden først på det 2. IEBF-forumet (the International Energy Business Forum), dernest det 10. IEF-forumet (the International Energy Forum.( 21.04.06)

Enoksen i Qatar

22 – 24.april var olje- og energiminister Odd Roger Enoksen i Doha, Qatar. Der deltok han først på det 2. IEBF-forumet (the International Energy Business Forum), dernest det 10. IEF-forumet (the International Energy Forum), også kjent som ”produsent-konsument dialogen”. Formålet med reisen var å delta i plenumsdiskusjonene, samt å ha bilaterale samtaler med andre energiministere som deltar.

IEF-forumet er en møteplass for energiministre fra verdens konsument- og produsentland. Tema for dette 10. forumet er ”Energy Security, a Shared Responsibility”. Hovedfokus i diskusjonene vil trolig være hva man kan gjøre for å stage de økende oljeprisene og hvordan man kan trygge energitilgangen for alle markedsaktørene.

Norge har spilt en sentral rolle for å fremme dialogen mellom produsenter og konsumenter. Denne dialogen har skapt økt forståelse om gjensidig avhengighet, samt en erkjennelse av at man har felles interesse av å bidra til stabilitet i oljemarkedet.

Bakgrunn for IEF
Dialogprosessen mellom oljeprodusenter og -konsumenter startet i 1991 med et første ministermøte i Paris. Året etter var Norge vertskap for det 2. energiministermøtet på Solstrand. Suksessive ministermøter er blitt avholdt i Spania, Venezuela, India, Sør-Afrika, Saudi-Arabia, Japan og det siste møtet ble avholdt mai 2004 i Nederland med Norge og Iran som medarrangører (co-host). Norge var også medarrangør for det 5. ministermøtet i Goa i 1996.

Dialogen omtales nå som International Energy Forum (IEF) og har gradvis fått økt oppslutning fra både produsent- og konsumentkretsen. Produsent-konsument dialogen er på en måte unik i den forstand at det er eneste globale forum for energiministere. Dialogen ble opprinnelig båret frem av forskjellige vertsland uten noen form for institusjonell forankring. I forbindelse med det 7. IEF i 2000 foreslo imidlertid den daværende saudiske kronprins at man skulle opprette et sekretariat for dialogprosessen med sete i Riyadh. Initiativet fikk bred tilslutning, og et IEF-sekretariat er nå etablert i Riyadh med den norske diplomaten, Arne Walther, som den første generalsekretær. IEF-sekretariatet blir ledet av et styre (Executive Board) hvor Norge for tiden deltar sammen med 12 andre land, samt representanter for IEA- og OPEC-sekretariatene.

For mer informasjon om IEBF-forumet og det 10. IEF-forumet i Doha

Mr. Enoksen’s Panel intervention at the 10th IEF

Mr. Enoksen’s Panel intervention at the 2nd IEBF