Historisk arkiv

Olje- og energiministerens oppsummering etter de første seks måneder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiministeren tar et lite tilbakeblikk og ser hva vi har oppnådd i løpet av disse månedene i forhold til regjeringserklæringen (20.04.06).

Olje- og energiministerens oppsummering etter de første seks måneder

Energi er grunnlaget for det moderne Norges vekst, og det er naturlig nok et viktig tema i Soria Moria-erklæringen. Etter mitt første halvår som olje- og energiminister er det naturlig å ta et lite tilbakeblikk og se hva vi har oppnådd i løpet av disse månedene i forhold til regjeringserklæringen.

Soria Moria: Nettleien for strøm skal utjevnes over hele landet:

47 000 nettkunder og 13 selskaper har fått lavere strømutgifter etter at regjeringen bevilget 30 millioner til nettutjamning. Det betyr en gjennomsnittlig reduksjon i strømprisen til disse kundene på 3,9 øre per KWh.

Soria Moria:Regjeringen vil arbeide for et sterkt offentlig eierskap i energisektoren:

  1. Vi har begrenset pålegget om selskapsmessig og funksjonelt skille for nettselskaper med mer enn 100 000 nettkunder, som også er minstekravet i EU-direktivet på området. Bondevik II-regjeringen la opp til et skille på 10 000 eller 20 000 nettkunder. Det ville betydd en tilrettelegging for en strukturendring med større energiselskap som mål. Vi ser en verdi å beholde et mangfold av offentlig eide lokale og regionale energiselskap.
  2. Foretatt en klargjøring av grensene for utsetting av tjenester for energikonsesjonærene. Det er presisert at konsesjonæren skal ha egne ansatte som har all nødvendig kompetanse til å forvalte virksomhetens plikter etter lov, forskrift, konsesjoner og avtaler. Kompetanse som er av avgjørende betydning for sentrale beslutninger i virksomheten kan ikke kjøpes fra andre selskaper.

(Fremmet i Ot.prp. nr 61 (2005-2006) Om lov om endringer i lov av 29. juni 1990 nr 50 om produksjon, omforming, overføring, omsetning, fordeling og bruk av energi m.m (energiloven)

Soria Moria: Å sørge for en god regional og nasjonal koordinering av vindkraftutbyggingen bl.a. gjennom konsesjonssystemet:

Det er igangsatt arbeid for regionale planer for vindkraftutbygging. Arbeidet med bedre retningslinjer for vindkraftutbygging er i sluttfasen. Dette er et samarbeid mellom Olje- og energidepartementet og Miljøverndepartementet. Tematiske konfliktvurderinger er sendt på høring. Disse vurderingene vil klarlegge hensynet til miljø samt gi bedre forutsigbarhet for utbyggere.

Soria Moria: Utarbeide fylkesvise planer for bygging av småkraftverk:

Det er igangsatt arbeid med fylkesvise/vassdragsbaserte planer for småkraft.

Soria Moria: Regjeringen vil at Enova i samarbeid med Innovasjon Norge og Norges forskningsråd skal utvikle en satsing på introduksjon av miljøvennlig teknologi og utstyr for teknologier som ikke er modne:

Rammen til forskning for fornybar energi – Renergi – er økt med 10 millioner kroner for 2006

Regjeringens hydrogenråd har satt i gang sitt arbeid, og de vil være en viktig premissleverandør for videre strategier

Soria Moria: Regjerningen vil sørge for at arbeidet med å etablere et fullskala renseanlegg for CO2-fjerning på Kårstø startes, og bidra økonomisk til dette:

Det er igangsatt arbeid med å etablere et fullskala renseanlegg for CO2-fjerning på Kårstø gjennom tre forskjellige prosjekter.

  1. Innledende forhandlingene med de kommersielle aktørene i en CO2 kjede
  2. Prosjektering av renseanlegg på Kårstø
  3. Juridiske og organisatoriske sider ved statlig engasjement i en CO2-kjede

Soria Moria: Den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet og for de øvrige havområdene utenfor Lofoten og nordover, avgjør hvilke områder som skal åpnes, og hvilke områder det ikke skal foregå petroleumsaktivitet i:

Vi har fått på plass en klok og balansert forvaltningsplan for Barentshavet og områdene utenfor Lofoten. Planen bidrar til å gi forutsigbare rammevilkår og økt petroleumsaktivitet i Barentshavet i sameksistens med andre næringer og miljøverdiene.

Soria Moria: Sluttføre den 19. konsesjonsrunden som forutsatt:

  • 19. konsesjonsrunde er fullført med tildelinger til 18 selskaper i 13 utvinningstillatelser
  • Tildelingen omfatter 33 blokker eller deler av blokker
  • Det er tildelt 6 utvinningstillatelser som omfatter 17 blokker eller deler av blokker i Barentshavet
  • 10 selskaper er tilbudt andel som deltakere eller operatør
  • Det er tatt SDØE-andeler i 5 utvinningstillatelser i Barentshavet
  • I Norskehavet er det tildelt 7 utvinningstillatelser som til sammen dekker 16 blokker eller deler av blokker
  • 12 selskaper har fått tilbud om deltakelse i Norskehavet
  • Av hensyn til fiskeriene ble de fire blokkene utenfor Møre ikke tildelt i 19.runde
  • Det vil bli foretatt en grundig gjennomgang av mulighetene for sameksistens mellom fiskerinæringen og petroleumsvirksomheten av den såkalte Sameksistensgruppen (Består av representanter fra fiskerinæringen, oljeindustrien samt berørte departementer: MD, FKD, OED, og AID med underliggende etater.)

Soria Moria: Miljøinformasjonsloven skal være offentlige for allmennheten:

Det er innført åpenhet rundt miljøvurderingene i konsesjonsrundene.

Soria Moria: Sikre stabil aktivitet i norsk olje- og gassvirksomhet. Et mangfold av statlige og private – små og store – aktører er nødvendig for å oppnå dette:

1. I TFO 2005 (Tildeling i forhåndsdefinerte områder) har 26 selskaper fått tildeling. Det betyr at små og store selskaper får ta del i modne områder på norsk sokkel. Dette sikrer et mangfold av små og store selskaper samt at en får utnyttet eksisterende installasjoner på en god måte.

2. Utvidet TFO-området for 2006 med 11 blokker. Det betyr at det blir den tredje største utlysningen siden 1.konsesjonsrunde i 1965.

Soria Moria: Regjeringen vil at konsesjonene som er gitt for gasskraft skal stå ved lag:

Forlenget konsesjonstiden for gasskraftverket på Skogn. Dersom gasskraftverket blir bygget vil regjeringen bidra til rensing av CO2.

Soria Moria: Bidra til fortsatt internasjonalisering av oljeselskaper og leverandørindustri:

  • Vi har bidratt til en fortsatt internasjonalisering av oljeselskapene i samarbeid med Intsok og industrien, for å fremme norsk kompetanse og norsk teknologi.
  • Betydelig innsats bl.a. for å støtte opp om Statoil og Hydros engasjement i forhold til Shtockman.
  • Det sees også på ulike modeller for å fremme norsk kompetanse og leveranser innen fornybar energi internasjonalt.

Norge har svært store energiressurser, både vannkraft, olje og gass. For å styrke dialog, samhandling og transparens i energipolitikken har både statsråden og statssekretæren deltatt på, og tatt initiativ til, møter med energiministre i Europa, Midt- Østen, Asia, Sør- og Nord-Amerika og Afrika.

Lagt fram Ot-prop nr 57 om lov om endringer i lov 28. juni 2002 nr 61. om felles regler for det indre marked for naturgass, i lov 29.november 1996 nr 72 om petroleumsvirksomhet (petroleumsloven) og i somme andre lover.

(20.04.06)