Historisk arkiv

IEAs rapport om globale energiutfordringer lagt frem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

IEAs årlige publikasjon, World Energy Outlook, er det viktigste referansedokumentet for en helhetlig og faktabasert diskusjon av verdens energisituasjon. Den gir ny innsikt i de store utfordringene verden står overfor på energisiden.

12. november la Det internasjonale energibyrået (IEA) frem deres årlige rapport om verdens energisituasjon. Dersom intet gjøres er verden inne på en bane som kan føre til en temperaturøkning opp mot seks grader. Dette er, som IEA konkluderer, åpenbart ikke bærekraftig. Byrået har derfor sett på to alternative baner som gir en temperaturøkning globalt på henholdsvis to og tre grader.

- For å møte de store utfordringene som IEA trekker opp må vi som politikere bidra. IEA sier at realisering av mer bærekraftige scenarioer krever sterk politisk vilje, rask implementering av ny energiteknologi og en kraftig økning i energiinvesteringene globalt. Det er jeg enig i, og det er vår oppgave som politikere å få på plass et bærekraftig regime i tråd IEAs anbefalinger, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

IEAs årlige publikasjon, World Energy Outlook, er det viktigste referansedokumentet for en helhetlig og faktabasert diskusjon av verdens energisituasjon. 2008 utgaven foreligger nå. Den gir ny innsikt i de store utfordringene verden står overfor på energisiden.

I årets Outlook skriver IEA at for å begrense etterspørselsveksten av olje må det innføres et bredt spekter av nye virkemidler over hele verden. IEA peker på økt energieffektivitet, kraftigere vekst i produksjonen av fornybar energi og atomkraft samt karbonfangst og lagring vil kunne bidra til lavere vekst i utslippene og at tiden med billig olje er over.

Vedlegg:
Lenke til IEA sine sider
IEAs pressemelding i pdf format