Historisk arkiv

Enova-midler varmer Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Mandag og tirsdag besøkte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen en rekke varmeprosjekter i innlandet. Hensikten var å se nærmere på gode prosjekter for fjernvarme og bioenergi, og å lære mer om utviklingen i dette markedet.

Mandag ble det foreslått fra regjeringen å styrke Energifondet til Enova med 1,19 milliarder kroner. Miljøvennlige oppvarmingsløsninger, som fjernvarme og lokale varmesentraler, i næringsbygg, og offentlige bygg er blant Enovas kjerneområder. Under rundturen i innlandet ble Riis-Johansen vist en rekke prosjekter som har blitt etablert eller er under bygging. Mange av prosjektene støttes av Enova.

Terje Riis-Johansen ved fjernvarmeprosjektet på Lillestrøm. Foto: UC/OED

- Jeg er glad for å se at det graves ned rør til fjernvarme i stor skala mange plasser i innlandet. Jeg regner med at det blir mange slike grønne energiprosjekter rundt omkring i landet for de 1,2 milliardene ekstra som kom til Enova i tiltakspakka, sier Terje Riis-Johansen.

Sammen med kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa fikk Terje Riis-Johansen møte et førtitalls anleggsarbeidere på fjernvarmeprosjektet til Akershus Energi på Lillestrøm.
-Fjernvarmeprosjektet på Lillestrøm er en stor inspirasjonskilde når det gjelder å legge om til mer klimavennlig varme i stor skala. Prosjektet er et godt eksempel på at Enova bidrar til å skape både grønne arbeidsplasser og mer miljøvennlig oppvarming, sa Riis-Johansen.

Riis-Johansen avduket fjernvarmeprosjektet på Lillehammer. Foto: UC/OED

Tirsdag morgen lot statsråden seg imponere av løsningene på den topp moderne Hamar Katedralskole. Skolen er koblet til fjernvarmenettet i Hamar, og får dermed mesteparten av varmen fra bioenergi fra skogen. På Lillehammer besøkte Riis-Johansen elever og ledelse ved Hammartun ungdomsskole. Ved rehabilitering av skolen i 2006/2007 ble til sammen seks el- og oljefyrte kjeler kastet ut og en ny varmepumpe satt inn. Varmepumpa er koblet til 25 energibrønner, og forsyner nå både ungdomsskolen, barneskolen og ti kommunale leiligheter med miljøvennlig varme.

På Gran i Hadeland fikk Riis-Johansen presentert fjernvarmeprosjektet, som er under konstruksjon, og som blant annet leverer varme til næringsbygg på Mohagen. Riis-Johansen fikk også en grundig innføring i flis- og biobrenselproduksjon på Rudshøgda biobrenselterminal.
Statsråden hadde i løpet av turen møter med Eidsiva og Oplandske bioenergi.