Historisk arkiv

-Møre og Romsdal er et viktig energifylke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

-Møre og Romsdal har stor energimessig betydning langt utover fylkesgrensene når det gjelder olje, gass, leverandørindustri og ikke minst fornybar energiproduksjon. Vi skal jobbe for å skape enda flere arbeidsplasser, større aktivitet og mer ren energi, sa Riis-Johansen da han besøkte Møre og Romsdal mandag.

Under sitt besøk mandag 10. august fikk olje- og energiminister Terje Riis-Johansen bekreftet at Møre og Romsdal lever opp til sitt rykte som energifylke. -Møre og Romsdal har stor energimessig betydning langt utover fylkesgrensene når det gjelder olje, gass, leverandørindustri og ikke minst fornybar energiproduksjon. Vi skal jobbe for å skape enda flere arbeidsplasser, større aktivitet og mer ren energi, sa Riis-Johansen.

Første stopp på fylkesbesøket var landanlegget for Ormen Lange-anlegget på Nyhamna i Aukra kommune. Stasråden lot seg imponere av dimensjonene og vektla den store betydningen gassen fra Ormen Lange har for verdiskapingen i Norge.

Terje Riis-Johansen foran Langeled under besøk på Nyhamna der gassen fra Ormen Lange ilandføres. Foto: Lillian Aasheim/Shell


-Ormen Lange er ett av Norgeshistoriens største industrieventyr. Her eksporteres gass for en milliard kroner i uka. Dette gir Nyhamna stor nasjonal betydning, sa statsråden under omvisningen på landanlegget.
Statsråden fikk se områdene for de omsøkte vindkraftprosjektene Havsul I og II og Haram fra luften. Deretter gikk turen til Tafjord der Riis-Johansen ble orientert om drift og planer for Tafjord Kraft og fikk se anlegg og demning ved Zakariasdammen.
-I dette området finner vi store kraftutbygginger som er viktige for forsyningssikkerheten i Midt-Norge. Tafjord Kraft er dessuten med på flere spennende vindkraftprosjekter i området. Vi trenger mer fornybar kraftproduksjon fremover, både i form av vann- og vindkraft, sa olje- og energiministeren.

På vei nordover fløy olje- og energiministeren over Åkneset, og fikk med egne øyne se sprekken i fjellet og overvåkingsstasjonene. NVE har i 2009 overtatt det statlige ansvaret for forebygging av skred, deriblant tilskudd til overvåking av skredutsatte fjellområder. Regjeringen har støttet undersøkelser og overvåking i Åkneset og Hegguraksla med til sammen 84 millioner kroner og bidrar dermed til å sikre døgnkontinuerlig overvåking av fjellpartiene.

Olje- og energiministeren besøkte Zakariasdammen i Tafjord. Foto: UC/OED

Turen ble avsluttet med et besøk i Kristiansund.
-Kristiansund har virkelig gjennomgått en oppblomstring som følge av offshore- og supplyvirksomheten, som har gitt store ringvirkninger for byen og regionen, sa Riis-Johansen til ordfører, fylkesordfører og representanter for lokalt næringsliv.
Statsråden fikk en omvisning på Vestbase, hovedbasen for forsyning til Norskehavet. Basen har vært i sterk vekst de siste årene. Han besøkte i tillegg Shells driftsorganisasjon på Råket, der han blant annet inspiserte beredskapssentralen for Draugen-plattformen.

Bildene i denne artikkelen kan brukes fritt mot akkreditering.