Historisk arkiv

-Viktig for Norge med Steven Chu-besøk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

I går møtte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen årets fredsprisvinner Barack Obama. I dag hadde han møte med den amerikanske energiminister og nobelprisvinner i fysikk fra 1997 Steven Chu. Chu fikk også møte statsminister Jens Stoltenberg og andre regjeringsmedlemmer.

Ministermøte: Tora Aasland, Erik Solheim,Steven Chu, Terje Riis-Johansen og Trond GiskeI går møtte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen årets fredsprisvinner Barack Obama. I dag hadde han møte med den amerikanske energiminister og nobelprisvinner i fysikk fra 1997 Steven Chu. Chu fikk også møte statsminister Jens Stoltenberg og andre regjeringsmedlemmer.

Steven Chu kom til Olje- og energidepartementet klokken 09.30 i dag morges til et bilateralt møte med Riis-Johansen. De to har et fullspekket energi- og miljøfaglig program over de neste to dagene. I møtet mellom Riis-Johansen og Chu fikk den amerikanske ministeren en introduksjon i norske energipolitikk. Det ble særlig lagt vekt på norsk petroleumsnæring, som markerer 40-årsjuileum denne måneden, og viktigheten av vannkraften her til lands. De to diskuterte også andre elementer av norsk-amerikanske klima- og energisamarbeid, som CO2-håndtering og energisikkerhet.

-Besøket til Chu har stor betydning for Norge og norsk energipolitikk. USA er en svært viktig samarbeidspartner både innenfor klima- og energispørsmål. Det er viktig for oss at den amerikanske energiministeren tar seg så god tid i Norge og ønsker å se og lære mer om våre CO2-håndteringsprosjekter og vannkraft, sier Terje Riis-Johansen.

Etter samtalene hadde Steven Chu et møte med statsministeren, der også Riis-Johansen var tilstede. Temaene for møtet var energispørsmål og karbonfangst. Deretter hadde Chu møte med forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og nærings- og handelsminister Trond Giske.

Chu og Riis-Johansen deltok også på et seminar med ledende energi- og klimaforskere i regi av Norges forksningsråd.

I morgen tar Riis-Johansen med seg sin amerikanske kollega og hans følge til Vestlandet. Der skal Chu fly med helikopter over Blåsjø i Rogland. Han skal besøke Saurdal, Norges største pumpekraftverk, og Kvilldal, Norges største kraftstasjon. Chu har selv ytret ønske om å lære mer om mulighetene som ligger i regulerbar vannkraft i kombinasjon med andre fornybare energikilder. Deretter flyr følget videre til Monstad der de vil får en grundig innføring i norske CO2-håndteringsprosjekter og få en omvisning på teknologisenter Mongstad.

Søndag drar Chu videre til klimaforhandlingene i København.