Historisk arkiv

-Kan ikke ta forsyningssikkerheten for gitt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

-Skal vi få fornybar energiproduksjon ut til markedet, og skal vi få sårt tiltrengt kraft inn til områder med en anstrengt kraftsituasjon, så trenger vi et strømnett med tilstrekkelig kapasitet, sa olje- og energiministeren i innlegget sitt på Energiuka onsdag ettermiddag.

I sitt innlegg på energiuka 2010 vektla olje- og energiminister Terje Riis-Johansen behovet for betydelige investeringer i kraftnettet de kommende årene. -Skal vi få fornybar energiproduksjon ut til markedet, og skal vi få sårt tiltrengt kraft inn til områder med en anstrengt kraftsituasjon, så trenger vi et strømnett med tilstrekkelig kapasitet, sa han i innlegget sitt onsdag ettermiddag.

Olje- og energiministeren deltar for gang på Energiuka, som arrangeres av norsk energibransje i fellesskap.

Statsråden mener mye har skjedd i året som gikk. Det er ett år siden regjeringen lanserte sin tiltakspakke der Enova fikk økt Energifondet med 1,2 milliarder kroner. Det er også ett år siden Riis-Johansen lanserte de åtte forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME) under Energiuka i fjor.

-Vi ser at energi står i sentrum for mye av det som skjer i samfunnsutviklingen i Norge og globalt, sa olje- og energiministeren innledningsvis.

I innlegget trakk han blant annet frem arbeidet til Energi21, sammen med behovet for økt rekruttering til bransjen, ufordringene knyttet til vinterens kulde og behovet for mer effektiv fornybar energi.

Forsyningssikkerhet var ett av hovedmomentene i innlegget.
-Etter å ha snakket om energieffektivisering og ulike former for fornybar energiproduksjon, så kommer jeg ikke utenom å si noe om nettutbygging. Jeg har lyst til å understreke dette som et hovedpoeng ved energipolitikken fremover. Som politiker opplever jeg et stort engasjement for utbygging av fornybar energi. Vi har kraftselskap i hele landet som ivrer etter å få bygge ut vindkraft. Vi har bønder i distriktene som ønsker å utnytte kraften fra bekker og sideelver og vi har fremragende forskningsmiljø og bedrifter som ønsker å utvikle ny energiteknologi. Det som jeg imidlertid føler er underkommunisert i den større samfunnsdebatten, er det grunnleggende behovet for en utbygging av strømnettet, sa Riis-Johansen.

Du kan lese hele innlegget "Prioriteringer for energinasjonen Norge" ved å gå inn på lenken i høyre kolonne.