Historisk arkiv

Obligatorisk energimerking av bygninger innføres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

- Energimerkeordningen er et informasjonstiltak som synliggjør bygningens energibehov, og jeg håper at den vil stimulere til økt interesse om energibruk, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård

Fra 1. juli 2010 blir det obligatorisk med energiattest ved salg, utleie eller oppføring av boliger, yrkesbygninger og fritidsboliger. Videre skal yrkesbygninger over 1000 m2 ha en energiattest som er synlig for bygningens brukere.

- Energimerkeordningen er et informasjonstiltak som synliggjør bygningens energibehov, og jeg håper at den vil stimulere til økt interesse om energibruk. Energimerket viser både hvor energieffektivt bygget er og hva slags energikilde som benyttes. Merkeordningen vil derfor gi forbrukerne gode insentiver til å velge riktigere energiløsninger i eget hus, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård.

NVE har utviklet energimerkesystemet som utsteder energiattest på grunnlag om opplysninger om bygningen. Energimerkesystemet benytter seg av en internettløsning og er gratis å bruke. Boligeiere kan selv enkelt fylle inn opplysninger om bygget og få utstedt energiattest når de skal selge eller leie ut boligen. Energiattesten består av et energimerke, en tiltaksliste og en dokumentasjon av de opplysningene utregningen bygger på. Ordningen skal gi grunnleggende informasjon om bygningens energitilstand til eiere, kjøpere og leietakere av bygninger. Bygningens energitilstand vil slik bli en del av beslutningsgrunnlaget ved kjøp og leie.

Energimerking utføres ved å logge inn på www.energimerking.no, og der finnes også mer informasjon om energimerkeordningen. Ved spørsmål kan publikum også ringe Enovas svartjeneste på tlf 800 49 003 (boliger og privatpersoner) eller 08049 (yrkesbygg og eksperter).

Les også pressemelding fra NVE