Historisk arkiv

Dagens hjemfallsordning for vannkraften står fast

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen skal sikre et sterkt offentlig eierskap til våre vannkraftressurser. (20.04.2006)

Pressemelding

Nr.: 46/06
Dato: 20.04.2006

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Dagens hjemfallsordning for vannkraften står fast

-Vannkraftressursene skal være hele folkets eie. Regjeringen skal sikre et sterkt offentlig eierskap til våre vannkraftressurser. Norske myndigheter må ha den hele og fulle styring og kontroll med disponering av landets vannkraftressurser, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. -Regjeringen har besluttet å videreføre praktiseringen av dagens hjemfallsordning slik at det offentlige eierskapet sikres.

Hjemfallsreglene har vært en del av vårt lovverk i 100 år. Hjemfall innebærer at vannfall og kraftverk skal overføres til staten uten vederlag ved utløpet av konsesjonsperioden.

EFTAs overvåkingsorgan ESA (EFTA Surveillance Authority) hevder at praktiseringen av hjemfallsreglene innebærer en forskjellsbehandling mellom offentlige og private, og derfor er i strid med EØS-avtalen. Regjeringen mener derimot at praktiseringen av hjemfallsordningen faller utenfor EØS-avtalen. For at staten skal kunne ivareta eiendomsretten gjennom styring og kontroll av vannkraftressursene på en fullgod måte, må dagens konsesjonsregler videreføres uavhengig av EØS-avtalen.

Norge baserer seg helt og holdent på utnyttelse av vannfall til kraftproduksjon. Utnyttelse av fornybar energi fra vannfall stiller helt andre krav til styring og kontroll med ressursene enn ved varmekraftproduksjon. Vannkraft er avhengig av nedbør og tilsig til enhver tid, og produksjonen kan variere betydelig fra nedbørrike år til år med knapphet. Hensynet til kraftforsyningssikkerheten gjør det nødvendig for staten med full styring og kontroll med vannkraften gjennom hjemfallsreglene. Produksjon av vannkraft kan pågå i all overskuelig framtid. Ut fra miljøhensyn er det viktig for staten å ha den fulle og hele styringsrett over vannfallene for framtiden.

Regjeringen har derfor kommet til at dagens hjemfallsordning gir den styring som er nødvendig for å ivareta hensynet til kraftforsyningssikkerheten, miljøet og offentlig eierskap.