Historisk arkiv

Nye vilkår for Vinstravassdraget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

I statsråd i dag er det fastsatt reviderte konsesjonsvilkår for reguleringen av Vinstravassdraget.

I statsråd i dag er det fastsatt reviderte konsesjonsvilkår for reguleringen av Vinstravassdraget. Revisjonen innebærer en modernisering av de opprinnelige konsesjonsvilkårene. Hovedformålet med revisjonen av vilkårene er å bedre miljøtilstanden i tidligere regulerte vassdrag.
 
- Jeg mener vi har funnet en riktig balanse mellom miljøhensyn og kraftproduksjon i den første store revisjonssaken. Nå ivaretar vi viktige miljøhensyn uten at kraftproduksjonen blir redusert i vesentlig grad. Revisjonen av eldre konsesjonsvilkår er et viktig verktøy for å bedre miljøtilstanden i regulerte vassdrag, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Det er fastsatt pålegg om minstevannføring i vassdraget fra Øyvassoset gjennom våtmarksområdene Hersjøene og Vinsterlonene i Nord-Fron kommune. Denne strekningen er godt synlig i landskapet, og minstevannslipp vil gi positive effekter også for det biologiske mangfoldet. Det er innført standardvilkår om naturforvaltning som er grunnlaget for å oppnå formålet med vilkårsrevisjonen for Vinstravassdraget. Det fastsettes et fond på 6 millioner kroner som skal forvaltes av kommunene til miljøformål for opphjelp av fisk, vilt og friluftsliv. Det er også fastsatt et pålegg til Glommens og Laagens Brukseierforening om en betydelig innbetaling til kulturminnevern i vassdrag.

Vedlegg
Den kongelig resolusjon av 12.12.2008 om revisjon av konsesjonsvilkårene for Vinstravassdraget.