Historisk arkiv

Høy aktivitet i petroleumsvirksomheten, men fremdeles krevende tider for leverandørindustrien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

I en periode med uro og usikkerhet har Norges olje- og gassinntekter muliggjort store og målrettede tiltak for å bekjempe virkningene på sysselsetting og næringslivet.

- Det siste året har verden vært rammet av finanskrisen. I en periode med uro og usikkerhet har Norges olje- og gassinntekter muliggjort store og målrettede tiltak for å bekjempe virkningene på sysselsetting og næringslivet, Norge er derfor ikke rammet like hardt som andre land. Aktivitetsnivået på sokkelen vil trolig bli høyt også de nærmeste årene. Jeg begynner nå arbeidet med en Stortingsmelding om petroleumspolitikken som skal ta for seg alle sider av Norges største næring, og legge til rette for stabilitet i årene som kommer, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. 

-Vi er imidlertid ikke gjennom finanskrisen. Leverandørindustrien melder om lav ordretilgang og krevende tider. Regjeringen jobber derfor for å sikre en internasjonalt konkurransedyktig leverandørindustri som bidrar til næringsutvikling og arbeidsplasser over hele landet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen

Gjennomsnittlig oljepris per fat er i Nasjonalbudsjettet 2010 (NB 2010) anslått til 375 kroner i inneværende år, en oppjustering på 25 kroner sammenlignet med Revidert nasjonalbudsjett 2009 (RNB 2009).  I 2010 anslås oljeprisen å bli 425 kroner per fat, tilsvarende om lag 70 USD per fat med en dollarkurs på 6 kroner.

Oljeprisen har i år økt fra om lag 40 USD per fat ved årsskiftet til mellom 60 og 70 USDper fat i 3. kvartal. Prisoppgangen i år henger sammen med omfattende kutt i oljeproduksjonen fra OPEC og svekkelsen av amerikanske dollar. Utover i 3.kvartal har anslagene for den økonomiske veksten blitt oppjustert og det er nå utsikter til positiv vekst i etterspørselen etter olje inn i 2010. Sammen med fortsatte produksjonsbegrensninger fra OPEC gir dette grunn til å forvente en strammere markedsbalanse og fastere oljeprisutvikling til neste år.

Oljeprisendringen har bidratt til en økning i statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten, men økningen trekkes noe ned av en nedjustert gasspris. I NB 2010 anslås statens inntekter i 2009 å bli om lag 265 milliarder kroner, en oppjustering på om lag to milliarder kroner sammenlignet med RNB 09. Av statens netto kontantstrøm utgjør innbetalte skatter og avgifter om lag 171 milliarder kroner, Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) bidrar med om lag 77 milliarder kroner og utbytte fra StatoilHydro er 15,5 milliarder kroner. Statens netto kontantstrøm utgjør anslagsvis 26 prosent av statens samlede inntekter i 2009. For 2010 ventes en netto kontantstrøm på om lag 220 milliarder kroner.

Den samlede oljeproduksjonen (inkludert NGL* og kondensat) anslås til 2,3 millioner fat per dag i 2009, en nedgang på syv prosent fra 2008.  Samtidig som oljeproduksjonen avtar, øker gassproduksjonen. I 2009 forventes produksjonen av salgbar gass å bli nærmere 103 milliarder standard kubikkmeter, en økning på rundt syv prosent fra 2008. Produksjonsanslagene er uendret fra RNB 2009.

Selv om den økonomiske usikkerheten har vært stor det siste året har aktivitetsnivået på norsk sokkel holdt seg høyt. I NB 2010 anslås investeringene i petroleumsvirksomheten i 2009, inkludert letekostnader til 135 milliarder kroner. Dette tilsvarer en volumvekst på syv prosent fra 2008. Investeringsnivået forventes å holde seg på et høyt nivå også i årene som kommer.

Inntektene fra petroleumsindustrien har i løpet av mange år bidratt til at Norge i dag forvalter en betydelig finansformue. I slutten av juni var verdien av Statens Pensjonsfond- utland 2 385 milliarder kroner. Petroleumssektoren står også for store deler av norsk eksport. I 2009 forventes eksportverdien av råolje, naturgass og tjenester å bli nærmere 422 milliarder kroner.

De totale utvinnbare ressursene på norsk sokkel utgjør i dag rundt 13,4 milliarder Sm3 olje ekvivalenter. Siden starten på oljeproduksjon i Norge er rundt 38 prosent av disse produsert, mens en fjerdedel er ennå ikke påvist. Et høyt aktivitetsnivå og fokus på økt utvinning på eksisterende felt er svært viktig for å realisere ressurspotensialet på norsk sokkel. I dag er 54 prosent av oljeressursene på norsk sokkel produsert mens kun 22 prosent av gassressursene er produsert.


*NGL= Natural Gas Liquids= våtgass