Historisk arkiv

Nye 5 milliarder kroner til Fornybarfondet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen vil styrke satsingen på miljøvennlig energi og foreslår å sette av ytterligere fem milliarder kroner til Fornybarfondet

Regjeringen vil styrke satsingen på miljøvennlig energi og foreslår å sette av ytterligere 5 milliarder kroner til Fornybarfondet (Grunnfondet for fornybar energi og energieffektivisering.) Fondet ble opprettet i 2007 av den rødgrønne regjeringen, og blir nå på 25 milliarder kroner. Enovas virksomhet tilføres om lag 1,8 milliarder kroner i 2010.

- Det er først under denne regjeringen det er brukt mye penger på fornybar energi og energieffektivisering i Norge. Enovas arbeid har gitt gode resultater innen miljøvennlig energibruk og energiproduksjon. Forslaget for 2010 er Enova sitt største ordinære budsjett noensinne, og gir rom for mange gode prosjekter innen blant annet bioenergi, vindkraft og energieffektivisering i bygg og industrisektoren. I tillegg kan Enova fortsette å støtte utvikling av umoden teknologi, blant annet innenfor havenergi, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Regjeringens satsing underbygger den langsiktige strategien for miljøvennlig energibruk og energiproduksjon med vekt på stabil finansiering og klare resultatmål , noe som gir forutsigbarhet for aktørene.

Enova forvalter Energifondet, som dels er finansiert gjennom et påslag på nettariffen på 1 øre/kWh, og dels over statsbudsjettet med blant annet avkastingen fra Fornybarfondet. I 2010 er påslaget ventet å gi en inntekt på om lag 760 millioner kroner. Energifondet blir tilført om lag 959 millioner kroner over statsbudsjettet, hvorav 756 millioner kroner kommer fra avkastingen på Fornybarfondet. I tillegg er renteinntektene på Energifondet på om lag 84 millioner kroner.

I 2010 tilføres Energifondet om lag 370 millioner kroner mer enn den ordinære tilførselen i 2009. I 2009 fikk Energifondet en ekstraordinær bevilgning på 1190 millioner kroner gjennom tiltakspakken for å stimulere økonomisk aktivitet. Under tiltakspakken ble det også åpnet for høye støttebeløp for å kunne starte prosjekter raskt.

Olje- og energidepartementet har gjort en vurdering av muligheten for å nå målet om 3 TWh/år vindkraft innen utgangen av 2010. Etter finansuroen har forventningene om langsiktige kraftpriser falt betydelig. I tillegg er kostnadene for produksjon av vindkraft høyere enn tidligere forventet. På bakgrunn av dette forventer departementet at målet om 3 TWh/år vindkraft ikke nås innen utgangen av 2010.

- Vindkraft vil bli prioritert også i 2010, på lik linje med de andre målene vi har satt for Enova. Vi vil etablere et felles norsk-svensk el-sertifikatmarked fra 2012, dette vil utløse betydelige investeringer i fornybar energi. Det er viktig å opprettholde investeringene i fornybar kraft fram til sertifikatmarkedet er på plass. Det legges blant annet opp til nye runder i Enovas vindkraftprogram, noe som vil bidra til å sikre dette, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen