Historisk arkiv

Regjeringen åpner for utleie av vannkraftproduksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet har i dag lagt fram proposisjon for Stortinget om lovendringer som gir adgang til utleie av vannkraftproduksjon for perioder inntil 15 år.

Olje- og energidepartementet har i dag lagt fram en proposisjon for Stortinget om lovendringer som gir adgang til utleie av vannkraftproduksjon for perioder inntil 15 år.

- Utleie vil være et alternativ til salg og gi økt fleksibilitet for dagens eiere i disponeringen av egne kraftverk. Denne fleksibiliteten innebærer at blant annet kommunale og fylkeskommunale eiere kan ivareta økonomiske fordeler fra kraftproduksjonen uten å måtte gi slipp på eierskapet til vannfall, kraftverk eller reguleringsanlegg, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Lovforslaget er en sluttføring av regjeringens sterke satsing på et regelverk om offentlig eierskap til vannkraftressursene. Stortinget vedtok dette regelverket sist høst gjennom nødvendige endringer i vannressurslovgivningen.

Gjennom utleie vil industrien få enda en måte å dekke sin krafttilgang på. Utleieordningen er en del av regjeringens tiltak som i sum vil gi den kraftintensive industrien i Norge gode rammevilkår.

- Vi går inn for at det kan inngås avtaler om utleie av vannfall og kraftverk for perioder på 15 år eller for kortere tid. Utleie er viktig for at kraftsektoren skal virke på best mulig måte. Økt mangfold i bransjen er positivt for kompetanse og innovasjon. Utformingen av forslaget er samtidig i tråd med formålet om å sikre og styrke det offentlige eierskapet til vannkraftressursene, sier Terje Riis-Johansen.

Departementet sendte ut et forslag om utleie av vannkraftproduksjon på bred høring ved årsskiftet. En rekke organisasjoner, offentlige instanser og kraftselskaper har uttalt seg. De fleste høringspartene har stilt seg positive til en utleieordning for vannkraftproduksjon, men det har blant annet vært forskjellige synspunkter på utleieperioden.

Regjeringen har vært opptatt av at utleieordningen som foreslås ikke på noen måte undergraver det bærende prinsippet om offentlig eierskap til vannkraftressursene. Utleieordningen som foreslås i proposisjonen er etter regjeringens syn fullt forenlig med Norges forpliktelser etter EØS-avtalen.

I proposisjonen legges også fram forslag om at tidsubegrensede avtaler om medeierskap til vannkraftproduksjon for offentlige eiere slik som fylkeskommuner igjen tillates. Med dette forslaget får offentlige aktører ytterligere et alternativ for organisere sin deltakelse i kraftsektoren.

Les mer i Ot.prp. nr. 66 (2008-2009)