Historisk arkiv

Riis-Johansen: - Et grønt energibudsjett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

5 milliarder kroner til Fornybarfondet. 1,8 milliarder kroner i støtte til miljøvennlige energitiltak gjennom Enova

- Skal vi lykkes i klimakampen, er energipolitikken helt avgjørende, og vi må handle både på kort og lang sikt. På kort sikt legger regjeringen vekt på tiltak som blant annet fører til økt produksjon av bioenergi, energieffektivisering og utfasing av oljefyring. Langsiktige tiltak som utvikling av nye teknologier for fornybar energi til sjøs, og teknologier for CO2-håndtering er avgjørende for å nå våre klimamål. I tillegg styrker vi satsingen på miljørettet forskning og utvikling.

Det sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i forbindelse med at Statsbudsjettet for 2010 blir lagt fram i dag.

5 milliarder kroner til Fornybarfondet. 1,8 milliarder kroner i støtte til miljøvennlige energitiltak gjennom Enova
Regjeringen foreslår å sette av ytterligere 5 milliarder kroner til Fornybarfondet (Grunnfondet for fornybar energi og energieffektivisering.) Grunnfondet ble opprettet i 2007 og blir nå på 25 milliarder kroner. Innen 2012 skal Grunnfondet være på 30 milliarder kroner. Enovas virksomhet tilføres om lag 1,8 milliarder kroner i 2010.

Aldri før er det brukt så mye penger på fornybar energi og energieffektivisering i Norge som under denne regjeringen. Budsjettet for 2010 er det største ordinære budsjettet til nå på fornybar energi og gir rom for mange gode prosjekter innen blant annet bioenergi, vindkraft og energieffektivisering i bygg og industrisektoren. Regjeringens satsing underbygger den langsiktige strategien for miljøvennlig energibruk og energiproduksjon med vekt på stabil finansiering og klare resultatmål som gir forutsigbarhet for aktørene.

Tidenes største satsning på CO2-håndtering
Sammen med energieffektivisering og økt utbygging av fornybar energi, anser regjeringen CO2-håndtering som et nødvendig tiltak i kampen mot klimaendringene. Den foreslåtte bevilgningen for 2010 er tidenes største satsning på fangst, transport og lagring av CO2. Det foreslås bevilget omlag 3,4 milliarder kroner til arbeidet med prosjektene på Mongstad og Kårstø, forskning og teknologiutvikling, og internasjonalt arbeid med CO2-håndtering.

CO2-håndteringsprosjektet på Mongstad er ett av de viktigste tiltakene i klimapolitikken. Regjeringen foreslår en bevilgning på om lag 1,8 milliarder kroner for å dekke statens andel av investeringer i teknologisenteret på Mongstad. Regjeringen budsjetterer også med 760 millioner kroner til planleggings- og forprosjekteringsarbeid med fullskala CO2-fangst på Mongstad.

300 millioner kroner mer til FoU innen fornybare energikilder og CO2-håndtering
Regjeringa foreslår 300 millionar kroner mer til forskning og utvikling innen fornybare energikilder og karbonfangst og -lagring. For perioden 2008 til 2010 samlet sett, har bevilgningen til forsking og utvikling på disse områdene økt med over 600 millioner kroner, fra et nivå på om lag 230 millioner kroner. Midlene er i all hovudsak kanalisert til Norges forskingsråd.

Veksten i budsjettet for 2010 innebærer for Olje- og energidepartementet sin del en styrking av ordningen for Forskingssenter for Miljøvennlig Energi (FME), samt en kraftig styrking av forskingsprogrammene retta mot fornybar energi og energieffektivisering (RENERGI) og fangst og lagring av CO2 (CLIMIT). Det er også satt av midler til forsking og utvikling knyttet til energieffektivisering i petroleumssektoren. Mer energieffektivproduksjon vil bidra til lavere klimagassutslipp på norsk sokkel. Departementet legger i tillegg opp til en styrking av den samfunnsfaglige energiforskningen

Det er også satt av midler til forskning og utvikling innen energieffektivisering i petroleums-sektoren. Mer energieffektiv produksjon vil bidra til lavere klimagassutslipp på norsk sokkel.