Historisk arkiv

Kjell Bendiksen ny leder av CLIMITs programstyre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet har utnevnt Kjell Bendiksen som ny leder for CLIMITs programstyre. –Kjell Bendiksen vil bidra i det viktige arbeidet med å få fram nye løsninger for fangst og lagring av CO2, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård i Olje- og energidepartementet.

Olje- og energidepartementet har utnevnt Kjell Bendiksen som ny leder for CLIMITs programstyre. –Kjell Bendiksen vil bidra i det viktige arbeidet med å få fram nye løsninger for fangst og lagring av CO2. Med sin faglige tyngde fra forskning og internasjonalt arbeid vil han være en viktig medspiller i regjeringens satsing på CO2-håndtering, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård i Olje- og energidepartementet.

Kjell Bendiksen overtar for Jørgen C. Arentz Rostrup som har ledet programstyret siden CLIMIT ble opprettet i 2008. CLIMITs oppgave er å støtte forskning, utvikling og demonstrasjon innenfor fangst og lagring av CO2.
- Gjennom CLIMIT jobber vi med å modne lovende teknologier og finne nye løsninger innenfor CO2-håndtering. Med norsk kompetanse skal vi bidra internasjonalt med å få ned CO2-utslippene, sier Hjørnegård.
I 2010 vil regjeringen bruke 180 mill kroner på prosjekter under CLIMIT.

Kjell Bendiksen har en betydelig plass i norsk energipolitikk og et sterkt faglig renommé nasjonalt og internasjonalt. Bendiksen er cand. real i kjernefysikk og dr.scient i fluidmekanikk fra Universitetet i Oslo, hvor han også har vært Professor II i flerfasestrømning. Bendiksen ledet det regjeringsoppnevnte Gassteknologiutvalget og er medlem av flere internasjonale fagkomiteer, bl.a. Europakommisjonens Advisory Group on Energy. Kjell Bendiksen var administrerende direktør ved Institutt for energiteknikk (IFE) fra 1995 til 1. mai 2010. Han er i dag forskningssjef ved IFE og professor i energiteknologier ved Fysisk Institutt, UiO.

Fakta om CLIMIT-programmet
CLIMIT er et nasjonalt program for forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologier for fossilt basert kraftproduksjon med fangst og lagring av CO2. Programmet dekker hele kjeden fra langsiktig, kompetansebyggende grunnforskning til prosjekter som demonstrerer CO2-håndteringsteknologier. Innsatsen skal være rettet mot teknologiutvikling, men det legges også vekt på å finne muligheter for fremtidig industrialisering og verdiskapning for norsk industri.